KOMBASSAN
ORTAKLARI, GÖNÜLLÜLERİ VE ÇALIŞANLARI
SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

 

 

BÖLÜM: I

 

Derneğin Adı, Merkezi :
MADDE 1- Derneğin Adı " Kombassan Ortakları, Gönüllüleri ve Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği "dir.
MADDE 2-  Derneğin merkezi ve adresi Konya’da dır.

Derneğin Amacı:
MADDE 3-

a) Kombassan Ortakları, gönüllüleri ve çalışanları arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak, gerekirse bir yardımlaşma sandığı kurmak;
b) Demek üyelerinin ortak sosyal, ekonomik, dinlenme, kültürel ve mesleki ihtiyaçlarını sağlamak;
c) Lokal, dinlenme ve eğlence tesisleri ile her türlü spor tesisleri açarak üyelerinin ve üyelerinin çocuklarının kaynaşmasını sağlamak.

Derneğin Çalışma konuları ve çalışma biçimleri:

MADDE 4-    Dernek amaç ve çalışma konularını gerçekleştirmek için;

 

a)     İkametgahı ile amaç çalışma konuları için gerekli taşınır ve taşınmaz mallar satın alır, satar, kiralar. Taşınır ve Taşınmaz mallar üzerinde her türlü hakları koydurabilir, işletebilir ve her türlü inşaatı yaptırabilir.

b)     Üyelerini ve kamuoyunu bilgilendirmek için, amaç ve çalışma konuları ile ilgili her türlü toplantı, seminer, konferans, temsil, gezi, kermes, festival, fuar ve diğer gösteriler ve etkinlikler düzenleyebilir.

c)     Amaç ve çalışma konularını gerçekleştirmek için üyeleri ya da uzman kişiler aracılığı ile, araştırma, inceleme, geliştirme, çalışma etütleri yapar, öneri ve dilekleri belirler ve bunları her türlü yayın araçları ile yayınlayabilir,

d)     Amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için her düzeyde eğitim ve öğretim kurumu, dershane, kurs ve yurt açıp işletebilir veya bunlara katkıda bulunabilir.

e)     Amaç ve çalışma konularını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla, iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler, ortaklıklar, yardım sandıkları kurabilir, Menkul ve gayri menkuller alabilir,

f)      Amaç ve alışma konularını gerçekleştirmek için mevzuatın izin verdiği lokal açma ve benzeri tüm haklarını kullanabilir ve gerekli faaliyet ve çalışmaları yapabilir, Yardım Toplama Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri ile tüzük hükümlerine uygun olarak yardım ve bağış toplayabilir, alır ve verir, şartlı ve şartsız vasiyetleri kabul edebilir.

BÖLÜM: II

Dernek Kurucuları :
MADDE 5- Hepsi T.C. vatandaşı olan Dernek kurucularının ad ve soyadları,  meslekleri, ikametgah adresleri aşağıda gösterilmiştir:

 

1: S S DURAN

2: A ŞAN

3: M E NASÖZ

4: E ŞAHİN

5: T ÖZER

6: K Yılmaz

7: M H ÇOPUR 

8: M AYDEMİR

9: M ERTEKİN

10: S Köse

11: A ALABOYUN

12: T SEHER

13: R YÜZER

14: M GAZEL

BÖLÜM : III
Derneğe Üye olma,Üyelikten çıkma ve çıkarılma

Derneğin üyeleri:

MADDE 6- - Derneğin asli, onursal ve fahri olmak üzere üç tür üyeliği vardır.

A- Asli Üyelik : Fiil Ehliyetine  sahip on sekiz yaşını bitirmiş olup aşağıdaki koşulları  taşıyanlar ile tüzel kişiler üyelik için derneğe başvurabilirler. Üyelik başvurusunda bulunanlar Dernek Üye kayıt formunu eksiksiz olarak doldurup imzalayarak ilgililere teslim ederler.

a)     Kombassana Gönül verenler:

b)     Kombassana Ortak olanlar:

c)     Halen Kombassan grubuna ait işyerlerinde 1475 ve 506 sayılı yasalar kapsamında çalışanların tümü ile, özel anlaşma ile çalışanlar ve yöneticilerin tümü:

d)     (c) paragrafında belirtilen hizmeti vermiş olup emekli olmadan kendi isteğiyle ayrılanlar:

e)     Kombassan da çalışırken emekli olanlar:

Aşağıda gösterilenler derneğe üyelik için başvuramazlar:

1 - Affa uğramış olsalar bile:

a) Zimmet. ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma. dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları ve resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırmak suçlarından biriyle mahkum olanlar;

b) Türk Ceza Kanunun İkinci Kitabının Birinci Babı’nda yazılı suçlardan veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etmek suçlarından biri ile mahkum olanlar;

c) Türk Ceza Kanunun 312'nci maddesinin ikinci fıkrasında yazılı halkı sınıf, irk, dil, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığı açıkça tahrik etme suçlarıyla, aynı Kanunun 316, 317. 318'inci maddelerinde yazılı kalpazanlık suçlarından biriyle mahkum olanlar;

d) Türk Ceza Kanununun 536'mcı maddesinde birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda yazılı fiilleri siyasi ve ideolojik amaçlarla işlemekten mahkum olanlar;

2- Herhangi bir suçtan dolayı ağır hapis veya taksirli suçlar hariç beş yıl ve daha fazla hapis cezasına mahkum olanlar;

3- Özel kanunlarında dernek üyesi olamayacakları belirtilenler, sürekli olarak;

4- Kurulması yasaklanmış dernekleri kuranlar ve yönetenler ile dernekler için yasaklanmış faaliyetlerde bulunmaları sebebiyle mahkemece kapatılmasına karar verilen derneklerin yöneticileri, kapatma kararının kesinleştiği tarihten, 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanununun 101'inci maddesinin (d) bendi gereğince bir siyasi partiden kesin olarak çıkarılan veya fiilleriyle bir siyasi partinin kapatılmasına sebep olan parti üyeleri de çıkarılma kararının yazı ile bildirilmesinden itibaren beş yıl sure ile, geçici olarak,
derneğe üyelik için başvuramazlar.

5- Dernek Yönetim Kurulu üyelik için yapılan müracaatları en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp sonucu müracaat sahibine yazı ile duyurmak zorundadır.

B- Onursal Üyelik: Derneğin amaçlarına büyük ölçüde hizmet edenler Yönetim Kurulu kararıyla onursal üyeliğe seçilebilirler. Onursal Üye seçilen yabancıların Türkiye'de ikamet etme hakkına haiz olma şartı aranmaz. Onursal üyeler istedikleri takdirde aidat verebilir.

C- Fahri Üyelik: Derneğin amaçlarına uygun hizmetlerde bulunmuş olan, derneğe maddi ve manevi yardımda bulunan Türk ya da yabancı uyruklu kişiler, Yönetim Kurulu kararı ile bu unvanı alabilirler. Bu üyelerin genel kurulda seçme ve seçilme hakkı yoktur

Üyelik Hakları:
MADDE 7-
 Hiç kimse Derneğe üye olmaya veya üye kalmaya zorlanamaz. Her üye 6 ay önceden bildirmek kaydıyla istifa hakkına sahiptir. Dernek üyeleri eşit haklara sahip olup, her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır.

Üyelikten Çıkma:
MADDE 8-
6 (altı)  ay önceden,  ayrılma isteğini yazıyla bildirmiş olanlar, ayrılış tarihine kadar birikmiş aidatlarından sorumlu olarak Dernek üyeliğinden çıkmış sayılırlar. Ayrılanların yeniden üyeliğe başvurmalarında 4. Madde hükümleri yeniden göz önünde tutulur.

 

Üyelikten Çıkarılma:
MADDE 9-
Aşağıdaki durumlarda Yönetim Kurulu kararıyla üyelik kayıtları silinir ve karar ilgililere yazı ile bildirilir.
a) Dernekler Kanununa göre üye olma şartlarını sonradan kaybedenler,
b) Üyelik aidatlarını iki ay içinde yapılan iki yazılı ihtara rağmen ödemeyenler,
c) Derneğin amacına aykırı davrananlar, çalışmaları engelleyip güçleştirenler, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına uymayanlar ve yetkili olmadıkları halde Derneği herhangi bir vecibe altına sokanlar.
d) Derneğin üyeliği ile bağdaşmayan sakıncalı tutum ve davranışlarda ve Dernekler Kanununa aykırı eylemlerde bulunanlar Yönetim Kurulu kararıyla Dernek üyeliğinden çıkarılırlar.

Dernek üyeliğinden her ne sebeple olsun ayrılanlar, Derneğin menkul ve gayri menkulleri üzerinde herhangi bir hak iddia edemezler.

BÖLÜM IV
Dernek Organları
Kuruluş, Yetki ve Görevleri

Derneğin Organları:
MADDE 10-
Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.
a) Genel Kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Denetleme Kurulu

Genel Kurul Toplantı Düzeni, Türü, Gündemi, Yönetimi, Yönetim ve Karar Yeter Sayısı:
MADDE 11-
Genel Kurul Toplantıları, Derneğin en yetkili ve en üst organı olup asil üyelerden oluşur. Onursal ve Fahri üyeler toplantılara katılabilir söz alabilirlerse de oy hakları yoktur ve organlara seçilemezler.

A-     Olağan Toplantı : Genel Kurul, iki yılda bir Mart ayında Yönetim Kurulunca kararlaştırılacak bir yerde,  uygun yer temin edilmek suretiyle toplanır.

B-     Olağanüstü Toplantı : Yönetim veya Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır.

Denetleme Kurulunun veya Dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine Yönetim Kurulu, Genel Kurulu bir ay içerisinde toplantıya çağırmazsa, Denetleme Kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti, Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

 

Çağrı Usulü:
MADDE 12-
Yönetim Kurulu Dernek Tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler ve üyeleri en az on beş gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede ilan edilerek toplantıya çağrılır.

Gazete duyurusunda çoğunluğun sağlanmaması nedeniyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir. İki toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz

Toplantı başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakılma sebepleri de belirtilmek suretiyle, toplantı ilanının yapıldığı gazeteye ikinci bir ilan verilerek duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yapılması zorunludur.

Üyeler ikinci toplantıya, ilk toplantıdaki esaslara göre yeniden çağrılırlar.

Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz. Her toplantının günü, saati, yeri ve gündemi, toplantı gününden en az on beş gün önce Mülki amirliğe yazıyla bildirilir ve bu yazıya toplantıya katılacak üyeleri gösteren liste eklenir.

 

Toplantı Yeter Sayısı:
MADDE 13-
Genel Kurul, bu Tüzüğe göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısının bir fazlasının katılmasıyla toplanır.
İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa. ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı Dernek Yönetim ve Denetleme Kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.

Toplantının Yapılış Usulü:
MADDE 14-
Dernek Genel Kurul toplantıları ilanda belirtilen ve Mülki amirliğe bildirilen gün, saat ve yerde yapılır.

Genel Kurula girecek üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen listede adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Dernek üyeleri vekaleten temsil edilemezler.
Toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır ve yeterli sayının bulunduğu bir tutanakla tespit edilir.
Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile katip açık oyla seçilir.
Toplantının yönetimi Genel Kurul başkanına aittir. Katipler toplantı tutanağını düzenler bunu başkanla birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler (önergeler, oy kağıtları v.s.) bir belge karşılığında Yönetim Kuruluna teslim edilir.
Hükümet komiserinin toplantıya gelmemesi toplantının ertelenmesini gerektirmez.
Genel Kurul kararlarında her üyenin bir oy hakkı vardır.
Bu tüzükte bilhassa ve açıkça belirtilen hususlar dışında bütün kararlar ekseriyetle alınır.

Toplantıda yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerden en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Tüzük değişikliği, Genel Kurulda hazır bulunan üyelerin oylarının üçte ikisinin lehte olması ile kabul olunur.

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri:
MADDE 15-
Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır.
1- Dernek organlarının seçilmesi.
2- Dernek Tüzüğünün değiştirilmesi.
3- Yönetim ve Denetleme kurulları raporlarının görüşülmesi, Yönetim Kurulunun ibra edilmesi.
4- Yönetim Kurulunca gelecek çalışma dönemi için hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi.
5- Üye aidatlarının miktarının, aylık veya yıllık olarak tespit edilmesi. Yönetim Kurulu başkan ve üyeleri ile Denetim kurulu üyelerine  verilecek maaşların belirlenmesi,
6- Dernek için yeterli taşınmaz malların satılması hususunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi.
7- Derneğin federasyona katılması veya ayrılması.
8- Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması.
9- Derneğin feshedilmesi.
10-Derneğin amacını gerçekleştirmek için türlü kararların alınması, mevzuatta ve dernek tüzüğünde Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi, üyelikten çıkarma itirazlarının karara bağlanması.

Yönetim Kurulunun Teşkili:
MADDE 16-
Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından asil üyeler arasından iki yıl süreyle ve gizli oyla seçilecek 5 asil ve 5 yedek üyeden kurulur. Aynı oy pusulasında asil ve yedek üyeler için üyelik şekli belirtilmek suretiyle isimler yazılabilir. Eşit çıkması durumunda başkanlık divanınca ad çekimi yapılır, adı önce çıkan ilk sırayı almış olur.

Yönetim Kurulu kendi aralarında bir başkan, bir başkan vekili, bir sekreter, bir muhasip üye ve bir veznedar seçerek iş bölümü yapar.

Yönetim Kurulu gerektiğinde yeteri kadar memur ve müstahdemi ücret karşılığında Dernekte çalıştırabilir.
Özür bildirmeden üst üste üç toplantıya gelmeyen veya özür bildirse de altı aylık süre içinde dört toplantıya gelmemiş bulunan üyenin Yönetim Kurulu üyeliği düşer. Bu durumu başkan Yönetim Kuruluna sunduktan sonra ilgili üyeye yazı ile bildirir.

Yönetim Kurulu üyeliği boşaldığı takdirde aldıkları oy sırasına göre yedek üyeler toplantıya çağrılırlar.
Ayrılma ve diğer sebeplerle Yönetim Kurulu üye sayısı yedekler de dahil altı kişiden aşağıya düşerse seçim için mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetleme Kurulu tarafından Genel Kurul bir ay içinde Genel Kurulu toplantıya çağırır. Çağrının yapılmaması halinde dernek üyelerinden birinin başvurusu üzerine mahallin sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği kişiyi, bir ay içinde Genel Kurulu toplamakla görevlendirir.
Yönetim Kurulunda en az dört üye hazır bulunmadıkça toplanmış sayılmaz, Bu husus Yönetim Kurulu karar defterine yazılır.

Yönetim Kurulunun Görevleri:
MADDE 17 -
Derneğin yürütme kurulu olan Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.

1- Yönetim Kurulunu Başkan temsil eder. Derneği ise Yönetim Kurulu temsil eder veya bu hususta Yönetim Kurulu üyelerinden bir veya birkaçına temsil yetkisi verebilir.
2- Çalışma programı hazırlar ve Genel Kurula sunar.
3- Derneğe üye olmak isteyenlerin müracaatları hakkında karar verir. (Genel Kurul toplantılarından önceki üç gün içinde üye kaydı yapılmaz)
4- Derneğe yapılan bağışlar hakkında karar verir.
5- Derneğin amacına uygun her türlü çalışma ve faaliyetlerde bulunur, gelir sağlamak için olanaklar araştırır.
6- Genel Kurul için gündem hazırlar, toplantıyı gerçekleştirir.
7- Genel Kurul toplantısından on beş gün önce Yönetim Kurulu dönem çalışma raporunu hazırlar.
8- Gerektiğinde tüzük değişikliği için önerileri hazırlar, Genel Kurula sunar.
9- Derneğin gelir ve gider işlemlerini yapar ve gelecek dönem için bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunar.
10- Türk vatandaşı olmayanların dernek üyeliğine kabulü halinde bunları on gün içinde Mülki amirliğe bildirir.
11- Genel Kurul toplantısında alınan kararları yerine getirir.
12- Dernek tüzüğünün ve yasaların kendisine verdiği diğer işleri yapar ve yetkilerini kullanır. Dernekte ücret karşılığı çalıştırılacak personelin ücretini tespit eder, işe alınma veya ilişik kesme işlemi hakkında karar verir.

Denetleme Kurulu:
MADDE 18-
Denetleme Kurulu Genel Kurul tarafından gizli oyla seçilen üç asil, üç yedek üyeden oluşur. Kurul, üyelerden birini başkan seçer. Oy pusulalarına 3 isim asil üye için 3 isimde yedek üye için yazılır.Bu isimlerden en çok oy alan ilk 3 isim asil üyeliğe, diğer 3 kişi yedek üyeliğe seçilmiş olur. Eşit oy çıkması durumunda Başkanlık divanınca ad çekimi yapılır, adı çekilen ilk sırayı alır. Denetleme Kurulu ilk toplantısında başkanını seçer ve bunu bir yazı ile Yönetim Kurulu’na bildirir.

Denetleme Kurulu, Birliğin hesaplarını en az altı ayda bir defa denetlemek zorundadır. Denetleme Kurulu, Birliğin hesap işlerinde ve yönetiminde gördüğü aksaklıkları veya Birlik mali durumu üzerindeki düşüncelerini yazılı olarak Yönetim Kurulu Başkanına verebilir.

 Denetleme sonuçlarını en geç on beş gün içinde Yönetim Kuruluna bildirir. İki yıllık çalışma dönemi sonunda hazırlayacağı raporunu Genel Kurula sunar. Zorunlu hallerde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır. Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri her zaman Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilir ve düşüncelerini söyleyebilirler. Ancak alınacak kararlarda oy veremezler

Organlara Seçilenlerin İdareye Bildirilmesi:
MADDE 19-
Genel Kurulca yapılan seçimi izleyen yedi gün içinde Yönetim Kurulu başkanı tarafından, yönetim ve denetleme kurullarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgahları yazı ile bildirilir.


BÖLÜM V


Mali Hükümler

Derneğin Gelirleri:
MADDE 20-
Derneğin gelir kaynakları aşağıda gösterilmiştir.
1- Giriş aidatı 1.000.000.-TL.dır. (Birmilyon TL.’dir)
2- Üye aidatları yıllık 1.200.000.-TL.dır.(
Birmilyonikiyüzbin) Aidatlar prensip olarak aylık tahsil edilir. Ancak peşin ödemek isteyen üyelerin aidatları peşin olarak tahsil edilebilir. Aidatları artırmaya Genel kurul yetkilidir.
3- Gerçek ve tüzel kişilerce, yapılan her türlü yardımlar ve bağışlar, Derneğin dış ülkelerdeki gerçek ve   tüzel kişilerden veya diğer kuruluşlardan yardım alması İçişleri Bakanlığının iznine tabidir.
4- Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplenen piyango, balo, kermes, eğlence, konferans, tiyatro, bale gibi her türlü sosyal ve kültürel faaliyetlerden elde edilecek gelirler.
5- Derneğin bankalarda bulunan paralarının faiz ve ikramiyeleri.
6- Dernek mallarından elde edilen gelirler.
7- Dernekler Kanununun cevaz verdiği her çeşit diğer gelirler.

A Derneğin Giderleri:
MADDE 21-
Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek üzere yaptığı harcamalardan 100.000.000.-(Yüzmilyon) liranın üzerinde olan giderler için Yönetim Kurulu kararı gereklidir. Yüzmilyon liraya kadar giderler Başkan, Başkan Vekili ve Saymandan her üçünden ikisinin ortak kararı ile yapılır.

Gelir ve Giderlerde Usul:
MADDE 22-
Dernek gelirleri Dernekler Kanununun 63. maddesinde gösterilen alındı belgesi ile toplanır ve giderler içinde harcama belgesi düzenlenir.
Alındı belgesinde ödeme ve bağışta bulunanın açık kimliği ve imzası bulunur. Bağış ve aidatları toplayacak kişi veya kişileri Dernek Yönetim Kurulu bir kararla belirtir ve bu karar Mülki amirlik tarafından tescil ettirilir.
Dernek adına gazete, dergi ve öteki basılı eserler para karşılığı satılabilir.

Derneğin Parasının ve Mallarının Korunması:
MADDE 23-

1- Yönetim Kurulu derneğin defterine kayıtlı malları hakkında muhafaza tedbirlerini alır ve gerekirse sigortalarını yaptırır.
2- Derneğin paraları Yönetim Kurulu kararı ile bankaya yatırılır. Dernek kasasında bulundurulacak para memur maaş katsayısının bin rakamı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktar kadar olmalıdır.
3- Dernek adına açılmış olan hesaptan Yönetim Kurulu başkanı ile muhasip üyenin ancak birlikte attıkları imzalarıyla doğrudan veya çek yazmak suretiyle bankadan para çekebilir. Çekilen para en geç on beş gün içinde yerine harcanır. Başkanın bulunmadığı hallerde Yönetim Kurulunca yetki verildiğinde başkan yerine başkan vekili veya yetki verilen Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından çek imzalanır.

Derneğin Defteri:
MADDE 24-
Dernek, İşletme Hesabı esasına tabi olması halinde Üye Kayıt defteri, Karar Defteri, İşletme Hesabı Defteri, Envanter Defteri,

            Bilanço Esasına tabi olması halinde ise Üye Kayıt Defteri, Karar defteri, yevmiye defteri, büyük defter ve envanter defteri tutar ve bu defterleri de noterden tasdik ettirerek kullanır.

            Ayrıca,

Gelen Giden Evrak kayıt defteri, demirbaş defteri ve alındı belgesi kayıt defteri tutulur.

 

BÖLÜM VI
Çeşitli Hükümler

Tüzük Değişikliği:
MADDE 25-
Derneğin tüzüğünün değiştirilmesi, Genel Kurul gündeminde bu konuda özel bir maddenin bulunmasına, Dernekler Kanunu’nun 23 cü maddesine uygun olarak, (yani ilk toplantı için kayıtlı üyelerin yarıdan bir fazlasının,  sonraki toplantı için de Dernek Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerini toplam sayısının 2 katından az olmamak kaydıyla, hazır bulunanlarla) toplantı için yeterli üye sayısının bulunmasına ve toplantıda hazır bulunan üyelerin de 2/3 ünün de (üçte ikisinin) kabul oyu vermesine bağlıdır. Gündemde bu konuda madde yoksa önergeyle eklenemez. Tüzük değişikliği için olağanüstü Genel Kurul düzenlenebilir.

Derneğin Feshi:
MADDE 26-
Dernek Genel Kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Ancak Genel Kurulun toplantı gündeminde bu konunun bulunması ve toplantıya katılma hakkına sahip bulunan Dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması halinde Genel Kurul İkinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı ne olursa olsun fesih konusu görüşülebilir.
Ancak feshe ilişkin kararın, toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.
Derneğin feshi Yönetim Kurulu tarafından beş gün içinde Mülki amirliğe yazı ile bildirilir.

 

Kendiliğinden Dağılmış Sayılma:
MADDE 27-
Dernek, kuruluş amaç ve şartlarını kaybettiği veya acze düştüğü veya Yönetim Kurulunun tüzük gerenince kurulmasına imkan bulunmadığı veya 13. Maddede belirtilen yeter sayının bulunmaması sebebiyle üst üste iki olağan Genel Kurul Toplantısının yapılmadığı hallerde kendiliğinden dağılmış sayılır. Kendiliğinden dağılma halinin tespiti, Dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirinin kararıyla olur.

 

Tasfiye :
MADDE 28- Derneğin feshi halinde menkul ve gayrimenkul bütün mal varlığı ile alacak ve her türlü hakları Kombassan Vakfına devredilir.

 

Uygulanacak Mevzuat:
MADDE 29- Bu tüzükte hüküm bulunmayan konu ve durumlarda öncelikle Dernekler Kanunu, daha sonra Medeni Kanun uygulanır. Bunlarda da çözüm getirecek açıklık yoksa ilgili düzenlemelerden yararlanarak Genel Kurul kararıyla sonuçlandırılır.

 

 

 

 

Geçici Yönetim Kurulu:

Madde 30- Dernek Organları oluşuncaya kadar Geçici Yönetim Kurulu aşağıda isimleri yazılı 5 kurucu üyeden oluşmuştur.

 

1)      Mehmet Eray NASÖZ

2)      Ahmet ŞAN

3)      Ahmet ALABOYUN

4)      Tahir ÖZER

5)      Salim KÖSE

 

 

 

 

Mehmet Eray NASÖZ Ahmet ŞAN                Ahmet ALABOYUN              Tahir ÖZER

 

 

Salim KÖSE                Sami Selçuk DURAN              Esat ŞAHİN                Kamil YILMAZ

 

 

Mehmet Han ÇOPUR             Muzaffer AYDEMİR              Muammer ERTEKİN    

 

 

Telat SEHER                           Rıza YÜZER                           Mehmet GAZEL