KOMBASSAN
ORTAKLARI, GÖNÜLLÜLERİ VE ÇALIŞANLARI
SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
YARDIMLAŞMA SANDIĞI
YÖNETMELİĞİ

BÖLÜM I.

GENEL HÜKÜMLER

1. KURULUŞ
Kombassan Ortakları, Gönüllüleri ve Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Dernek tüzüğünün amacına ilişkin 3-a maddesi ile çalışma konuları  ve çalışma biçimlerine ilişkin 4-e maddesi gereğince; ve aynı zamanda Derneğin 27/02/2002 tarihinde yapılan 1.nci Genel Kurul Toplantısında alınan karara binaen kurulmasına karar verilen, Kombassan Ortakları, Gönüllüleri ve Çalışanları arasında Sosyal Yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak üzere Yardım Sandığı kurulması için hazırlanan taslak,  Genel Kurul toplantısında oybirliği ile kabul edilerek, bu Yönetmeliğin altında adları ve adresleri yazılı gerçek kişiler olan kurucu Yönetim Kurulu üyeleri tarafından 2908 sayılı Dernekler kanununun 89. maddesine binaen bir Adi Ortaklık hüviyetini taşıyan yardımlaşma sandığı kurulmuştur.

YARDIMLAŞMA SANDIĞI

Madde 1: Sandığın adı " KOMBASSAN ORTAKLARI, GÖNÜLLÜLERİ VE ÇALIŞANLARI SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ YARDIMLAŞMA SANDIĞI "dır.
İşbu resmi Yönetmelikte sadece "YARDIMLAŞMA SANDIĞI", 
KOMBASSAN ORTAKLARI, GÖNÜLLÜLERİ VE ÇALIŞANLARI SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ de sadece "DERNEK"olarak anılacaktır. Yardımlaşma Sandığının kısa adı "KOMBASSAN YARDIMLAŞMA SANDIĞI"dır.

Madde 2: Yardımlaşma Sandığı'nın merkezi Konya'dadır. 

II. YARDIMLAŞMA SANDIĞININ AMACI

Madde 3 : Üyelerine ölüm yardımı, kıdemine uygun emeklilikleri halinde emekli yardımı ve Evlenmeleri halinde evlilik yardımı, çocuk sahibi olmaları halinde çocuk yardımını ve ilerde gerekli görülen yardımları yönetmelik ve uygulama yönetmeliği hükümleri dahilinde  yapmak.

a)

Üyelerini tasarrufa alıştırmak,

b)

Bu tüzükte öngörülen hükümlere uygun olarak borç para vermek, gerektiğinde zor durumdaki dernek ve sandık üyelerine kapsamı Yönetimce belirlenecek kurallar içerisinde maddi ve manevi yardımlarda bulunmak,

c)

Mali olanakları çerçevesinde piyasadan toptan ve elverişli fiyatlarla satın aldığı tüketim mallarını üyelerine taksitle satmak, Çay  Ocakları kiralayarak işletilmesini sağlamak,

d)

Her türlü kültür faaliyetlerinde bulunmak, geziler düzenlemek ve dinlenme kampları tesis etmek bunları işletmek veya işletilmesini sağlamak,

e)

Menkul ve gayrimenkul alıp değerlendirmek, Üyelerinin ev sahibi olmalarını sağlayacak organizasyonları oluşturmak,

f)

Ekonomik gücü arttırıcı faaliyetlerde bulunmak,

g)

Üyelerine ölüm ve kıdemine uygun emeklilikleri halinde yönetmelik hükümleri dahilinde yardım yapmak.


III. ÜYELİK

Madde 4 : Bu Yönetmelikte yer alan hükümleri ve Genel Kurulda kabul edilmiş değişiklikleri de aynen kabul ettiğini ve bu hükümlere aynen  uyacağını kabul etmesi,

a)

Bu Yönetmelikte yer alan hükümlere uyacağını kabul etmesi,

b)

Örnekleri Yönetim Kurulunca hazırlanacak üye formu ve taahhütnamesini Yardım Sandığına vermesi.

Madde 5 : Taahhüdün Kombassan grubunda çalışan üyenin sandık aidatlarının, sandık giriş ücretinin aylığından kesilip Yardımlaşma Sandığının hesabına yatırılmasına muvafakat edildiği, ölen üyeler için, her bir ölüm olayı için ayrı ayrı olmak üzere,  ölümün vukua geldiği aya ait aylık aidatının % 10’ unun ölüm yardımı olarak kesilmesini kabul ettiğinin, yılda bir sefere mahsus  olmak üzere ödediği sandık aidatının yarısı tutarında istenecek emeklilik yardımı ek aidatının taahhüt edildiğinin, ayrılma halinde, sandık giriş ücretini geri alınmayacağının, giriş ücreti ve kredi borcu var ise sandıktan kendisine yapılacak yardımlardan ve iade edilecek aidatlar toplamından kesilmesini kabul ettiğinin,

ÜYELERİN HAKLARI:

Madde 6: Üyelerin hakları
a- Genel Kurula katılmak
b- Seçmek ve seçilmek
c- Bu yönetmelikte yazılan diğer haklardan yararlanmaktır.

ÜYELERİN GÖREVLERİ:

Madde 7: :   Üyelerin görevleri:

a-      İşbu Yönetmelikte kabul edilen hususlara ve yapılan değişikliklere uymak,

b-      Taahhüt edilen, giriş ücretini, üyeliği devam ettiği sürece yılda bir sefer olmak üzere aidatının yarısı tutarındaki emeklilik yardımını ve üyelik aidatlarını ve kredi borç taksitlerini zamanında ödemek, sandık üyelerinden herhangi birinin ölümü halinde, her bir ölüm olayı için ayrı ayrı olmak üzere, ölüm olayının vukua geldiği aya ait sandık aidatının % 10’unun ölüm yardımı olarak ölüm fonuna aktarılmasını kabul etmek,

c-       Yardımlaşma Sandığı aleyhine veya Yardımlaşma Sandığının ahenk ve düzenini bozucu eylemlerde bulunmamaktır.

d-      Bu Yönetmelik hükümleri ile dernek tüzüğü ile ilgili mevzuata uygun olarak genel kurul ve yönetim kurulunca çıkarılacak yönergelere ve yapılacak değişiklik hükümlerine uymak.

ÜYELİKTEN AYRILMA (İSTİFA):

Madde 8: Her üye 45 gün öncesinden müracaat etmek kaydı ile istediği zaman Yardım Sandığından ayrılabilir. Ayrılma isteğinde bulunan üye yazılı olarak Yönetim Kuruluna başvurur. Yönetim kurulunun kararı ilgiliye tebliğ edildikten sonra ayrılma işlemi tamamlanmış olur.

Madde 9 Sandık üyeliğinden kendi rızası ile veya Yönetim kurulu kararı ile ayrılanlara, varsa, kredi, aidat  ve sair borçları mahsup edildikten ve muaccel olan kefalet borçları da tasfiye edildikten sonra Sandığa girişte ödedikleri giriş ücretleri, emeklilik yardımı olarak sandık aylık aidatlarının yarısı tutarında yılda bir sefer mahsus yaptıkları ödeme ile, üyelerden birinin vefat etmesi halinde (ki her bir ölüm olayı için ayrı ayrı olmak üzere) aidatlarından düşülecek olan o ayki aidatlarının %10 u toplam alacağından kesildikten sonra kalan  aidatlar ve yönetmelik hükümleri dahilinde diğer hak edişleri (ki yönetmelik dahilinde uygunluk söz konusu ise) (Örneğin; üyelikte 1 yılını şartların eksiksiz olarak yerine getirilmiş olması kaydıyla yapılan emeklilik yardımı gibi,) Yönetim Kurulunun üyelikten çıkarılmasına ilişkin kararı almasından sonra ve her halde 3 ay içerisinde ödenir. Üyelikten Ayrılan ve üyelikten çıkarılan üyelere yönetmelik kapsamındaki yardımlar yapılmadığı gibi üye de herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Sandık üyeliğinden Ayrılan veya çıkarılan üyeler kendilerine iadesi gereken birikimlerini 1 yıl içerisinde talep ederek almadıkları takdirde hak edişleri sandığa irat kaydedilir.

 

Madde 10: Ölen üyenin kaydı Yönetim Kurulunca silinir. Yardımlaşma Sandığına olan borçları tasfiye edilir ve kalan miktar Ölüm Yardımı ile birlikte kanuni mirasçılarına işlemlerin tamamlanmasından  sonra ödenir.

 

 


ÜYELİKTEN ÇIKARILMA

Madde 11: 5 nci madde de yazılı görev ve taahhütlerini geçerli bir mazereti olmadan 3 ay üst üste yerine getirmeyen ve Yardımlaşma Sandığının çalışmasını güçleştirici ve menfaatlerini baltalayıcı harekette bulundukları sabit olanlar Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkartılırlar. Haklarında üyelikten çıkartılma işlemi uygulananların hesapları da 9 ncu maddeye göre tasfiye olunur.

Madde 12: Her ne şekilde olursa olsun Yardımlaşma Sandığındaki üyeliği sona erenlerin, Yardımlaşma Sandığına olan tüm borçları muacceliyet kespeder. Borç miktarı tasfiye edilemediği takdirde herhangi bir ihbara veya hüküm alınmasına hacet kalmaksızın kanuni ve idari yollarla tahsil edilir.

Madde 13: Yardımlaşma Sandığı üyeliğinden istifa edenlerin bir defaya mahsus olmak üzere yeniden üyeliğe alınması, Yönetim Kurulunun takdirine bağlıdır.


SANDIĞIN GELİRİ:

Madde 14:Yardımlaşma Sandığının Gelirleri :
1- Üyelerden bir defaya mahsus olmak üzere alınacak giriş aidatı,
2- Üyelik aidatları ile yılda bir kez,  aylık üye aidatlarının yarısı tutarında alınan emeklilik yardımı,
3- Ticari faaliyet karı,
4- Üyelere verilen kredilerden alınacak fon iştirak payı,
5- Bankaya yatırılan paraların nemaları, Tahvil, bono ve Hisse senetlerine ilişkin kar payları ve değer artışları ile uygun şartlarda elden çıkarmalarda elde edilen gelirler,
6- Kime ve nereye ait olduğu bilinmeyen hesaplar en az bir yıl emanet hesabında tutulduktan sonra gelir kaydedilen paralar,
7- Yardım ve bağışlar,
8- Yardımlaşma sandığı emlak'ından elde edilecek kira gelirleri
9- İştiraklerden elde edilecek kar payları ve ticari kuruluşlardan elde edilecek komisyonlar,
10- Sandık aktifinde kayıtlı değerlerin satışından elde edilen gelirler ile diğer Umulmadık gelirler.
11- Varisi olmadan ölen üyelerin bağış hesabına nakledilecek olan biriktirme aidatı ve sair alacakları,
12- Sandık üyeliğinden istifa ederek veya Yönetim Kurulu kararı ile çıkarılarak ayrılma durumunda kalan üyelerin,  hak edişlerini 1 (BİR) yıl içerisinde talep ederek almamaları halinde hak edişleri sandığa irat kaydedilir.

GİRİŞ ÜCRETİ VE AİDATLAR :

Madde 15:

Sandığa üye olanlardan alınan giriş ücreti ve Aidatlar,  iki kısımdan oluşmaktadır.

-       Giriş Ücreti 12.000.000.-TL.(Onikimilyon) olup, aylık taksitler halinde ve 12 eşit taksit halinde   tahsil edilir. İsteyen üyenin  muvafakati dahilinde,  tamamen  veya birkaç seferde de tahsil edilebilir.

-               Aidatlar A, B, C, D, E kategorilerinde beş kısımda belirlenmiş olup, her üye durumuna uyan aidatı başvuru belgesinde belirtmek zorundadır.

Aidatlar:

A) sınıfı aidatlar, aylık 10 .000.000.-TL.dır.

B) sınıfı aidatlar, aylık 15.000.000.-TL.dır.

C) sınıfı aidatlar, aylık 20.000.000.-TL.dır.

D) sınıfı aidatlar, aylık 25.000.000.-TL.dır.

E) sınıfı aidatlar, aylık 30.000.000.-TL.dır. olmak üzere sınıflandırılmıştır.

Giriş Ücreti ile Aidatların tutarlarını tespit etmeye ve değiştirmeye Genel Kurul tarafından yetki almış olmak şartı ile Yönetim Kurulu yetkilidir. Her üye, Yönetmelik gereği yapılacak yardımlardan,  seçtiği aidat sınıfına isabet eden yardım tutarlarında faydalanabilir. Alacağın tahsili ile borçlunun veya müteselsil kefilin takibi hususunda borçlar kanununun genel hükümleri uygulanır.

 

SANDIĞIN AİDATLARI :

Madde 16:

a ) Sandığa üye olanların 15 ci maddede belirtilen üyelik şekillerine uygun olarak 5 kategoride sınıflandırmaya ayrılmış olup, Her üye Başvurusunda, seçtiği aidat sınıfını belirtmek zorundadır.
b) Alacağın tahsili ile borçlunun veya müteselsil kefilin takibi hususunda borçlar kanununun genel hükümleri uygulanır.

 

BÖLÜM II

I . FONLAR :

Madde 17: Bu Yönetmeliğin 3.maddesinde açıklanan hususları gerçekleştirmek üzere aşağıdaki fonlar kurulmuştur. İş bu yönetmelik hükümlerinde yapılan değişiklikten önce oluşan fonlar, yeni düzenleme kapsamında, çeşidine göre, yeni oluşturulan fonlar arasında kullanımı, Genel Kurul tarafından da  onaylanan Uygulama Yönetmeliği kapsamında ve her halükarda ve Yönetim Kurulunun belirleyeceği yeni fonlara dağıtılır.

A-Kredi Fonu

B-Yardımlar Fonu

A-Kredi fonu:

Bütün üyelerin Sandık aidatı olarak ödedikleri tutarlar ile kredi ve borç taksitlerinden dönen meblağlar Kredi fonunun kaynağını oluşturur. Bu Fon, Genel Kurul tarafından yetkilendirilmiş  Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek esaslar dahilinde üyelerin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda ve her halükarda aidat sınıflandırılmasına göre belirlenen kriterlere uygun olarak İhtiyaç Kredisi, Eğitim Kredisi, Sağlık Kredisi, olarak kullanılabilecektir. Yönetim Kurulu, bu kredilerin kullanımına, hangi şartlar halinde ve ne oranda iştirak payı ile kullandırılmasına ilişkin bütün esasları tespit etmeye, gerekli güvenceleri (ipotek, kefil, mülkiyeti muhafaza gibi) istemeye ve almaya Genel Kurul tarafından kabul edilmek şartı ile  yetkili kılınmıştır.

B-Yardımlar Fonu:

 Yardımlaşma Sandığı Yönetimi, Genel Kuruldan alacağı yetki çerçevesinde Sandık yönetmeliğinin 3 cü maddesi gereğince, amacına uygun olarak, Üyelerden ilk girişlerinde alınan Giriş ücreti ile yılda bir sefere mahsus ödedikleri aylık üyelik aidatının yarısı tutarındaki Emeklilik yardımı ücretini ve herhangi bir üyenin vefatı halinde ( ki her bir ölüm olayı için ayrı ayrı olmak üzere) o aya ait olarak üyelerce ödenen aidatın % 10’u ndan oluşan ölüm yardımını ve bir önceki dönemden bilançoya yansıyan net gelirlerden Görünmeyen ve bilinmeyen olağanüstü harcamalar için gerekli olan meblağı ihtiyat olarak ayırdıktan sonra kalan tutarı Yardımlar fonu kapsamında aşağıda belirlenen yardımlar için üyelerin menfaatine uygun olarak kullanabilir.  Yönetim Kurulu  fonlar arasında gerektiğinde aktarmalar yapmaya, kriterleri belirlemeye veya ihtiyaç duyulması halinde başka türlü yardımlar için bu fonlardan  (Örneğin Gıda Yardımı gibi) kaynak oluşturmaya yetkilidir. Bu kapsamda belirlenmiş olan yardım fonları şunlardır:

A-     Ölüm Yardım fonu

B-     Emeklilik Yardım fonu

C-     Evlenme Yardımı

D-    Çocuk Yardımı

 


A. KREDİ FONU

AİDAT MİKTARININ TESBİTİ

Madde 18: Bütün üyelerin Sandık aidatı olarak ödedikleri tutarlar ile kredi ve borç taksitlerinden dönen meblağlar Kredi verme fonunun kaynağını oluşturur. Bu Fon, Genel Kurul tarafından düzenleme yetkisini almış olmak şartıyla Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek esaslar dahilinde üyelerin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda İhtiyaç Kredisi, Eğitim Kredisi, Sağlık Kredisi,  olarak kullanılabilecektir. Yönetim Kurulu bu kredilerin kullanımına, hangi şartlar halinde ve ne oranda iştirak payı ile kullandırılmasına ilişkin bütün esasları tespit etmeye, gerekli güvenceleri (ipotek, kefil, mülkiyeti muhafaza gibi) istemeye ve almaya Genel Kurul tarafından kabul edilmek şartı ile  yetkili kılınmıştır.Kredi fonunun kaynağını oluşturan aidatlar her üye için 15 ci madde kapsamında belirlenen şekilde uygulanır.

Madde 19:Yardımlaşma Sandığının parası Bankalarda Vadeli ve Vadesiz tasarruf hesaplarında değerlendirilir. Hazine bonosu, devlet tahvili alınabilir, Gerek Borsadan gerekse aracı kurumlar vasıtası ile borsaya kayıtlı olan veya olmayan şirketlere ait hisse senetleri ile, piyasadan Şirketlere ait Hisse Senedi alınabilir, fon hesabına yatırılabilir, Repo yaptırılabilir.


KREDİ KOŞULLARI

Madde 20: Yardımlaşma sandığı üyelerine ve talepte bulunanlara sandıkta en az bir yıllık üyeliklerini tamamlamış olmaları ve bu süreye paralel olarak aidat borçlarının olmaması halinde,  ve aşağıda belirtilen türlerde, genel şartlar dahilinde  ve her tür için belirlenecek özel şartlarla  Yönetim Kurulunun kararı ile kredi verilebilir. Ayrıca Üyelerimiz, Sandığın parasının Bankalar veya finans kurumlarında şartların gereğine göre vadesiz veya vadeli olarak tutulması halinde ilgili kurumlarca yapılacak protokollerle üyelerimiz lehine uygulanacak günün şartlarına uygun oranlarla Yönetim kurulunca sağlanacak kredi imkanlarından, Yönetim Kurulunun kimin ne miktarda kullanabileceğini belirten yazılı muvafakati ile  faydalanabileceklerdir.  Sandığın kendi imkanlarından kullanılacak olan Kredi ve Borç olarak her tür kredi için yönetmelikte belirlenen iştirak fon payı oranlarını, günün gelişen ekonomik şartları dahilinde Sandık yönetimi belirlemeye, iştirak fon payı oranlarını arttırmaya veya düşürmeye yetkilidir.                                                                                               Üyeler prensip olarak fondan katılım payları oranında ve ödedikleri aidat sınıflandırmasına uygun olmak şartı ile eşit olarak faydalanır. Ancak elde kaynak bulunması  ve talep olması halinde, Yönetim Kurulu Kararı ile mevcut kaynaklar Kredi vermekte veya sandığın amaçları doğrultusunda ve gerekli hukuki teminat ve güvenceler alınmak suretiyle ve özel şartlarda belirlenen vadelere uygun olmak üzere yönetimce üyelere  kullandırılabilir. Yıl içinde hiç kredi almayan kişilerin taleplerine öncelik tanınır. Diğerleri müracaat sırasına göre işleme konur.

Kredi ve Borç çeşitleri şunlardır.

a-      İhtiyaç Kredisi

b-     Eğitim Kredisi

c-      Sağlık Kredisi

Kredi Alma ile ilgili Genel Şartlar:

a) Borç, verilen tarihi takip eden ilk aybaşından itibaren aidatların haricinde eşit taksitlerle ödenmeye başlanır. Kredilerin miktar ve fon iştirak paylarını türlerine göre ayrı ayrı belirlemeye, üyenin alabileceği kredi miktarını tespit etmeye Genel Kurulca yetki verilmiş Yönetim Kurulu yetkilidir.
b) Üyelere verilecek borç genel olarak, türlere göre ayrı ayrı belirlenmek üzere en çok 36 aya kadar kısa vadeli olarak verilebilir. Özel şartların dışında kalan tutarlarda kredi talebinde bulunacak üyeler, kredi  alabilmek için 2 sandık üyesinin kefil olması şartı ile başvurabilirler.
c) Kredi isteklerinde, fon kaynaklarının yeterli olmaması halinde evlilik, doğum eş ve çocukları ile üyenin babası ve annesinin vefatı halinde, deprem, yangın ve sel gibi afetler ve benzeri durumlarda Yönetim Kurulu tarafından  öncelik tanınır.

d) Alınan herhangi bir kredinin  tamamı ödenmedikçe yeniden ve hangi türden olursa olsun kredi  istenemez. Ancak, vadesi gelmeyen taksitlerin toptan ödenmesi halinde  kredi almak için yeniden istekte bulunulabilir. Bu takdirde peşin olarak tahsil edilmiş fon iştirak payları iade edilmez.


e) Kombassan grubunda Çalışır durumda olan üyelerin dışında kalan diğer üyeler (Ortaklar, Gönüllüler ve Emekliler) Kredi veya borç para almak istediklerinde halen Kombassan grubunda çalışır  durumda olan iki sandık üyesinin kefil olması veya bir sandık üyesi ile birlikte 657 sayılı yasa kapsamında çalışır durumda bir  devlet memuru kefil şartı aranır, veya elinde mevcut bono, tahvil, hisse senedi var ise bunlar teminat olarak alınır.

f) Normal şartlarda bir üye en fazla 2 (iki) kişiye kefil olabilir. Ancak,  Kredi kullanmış bir üyenin  diğer  2 üyeye kefaleti kendi kredi riskinin  toplamını  aşamaz.  Aşması halinde sadece bir üyeye kefil olabilir.    Örnek 1:  Bay Ahmet hiç  kredi  kullanmamış bir  üye olsun. Bay Mehmet’e ve Bay Ali’ye kefil olabilir. Örnek 2: Eğer Bay Ahmet 2,5 milyar kredi kullanmış bir üye olup  ve 2 milyar borcu kalmış bir üye ise, Bay Mehmet 1 milyar, bay Ali 1 milyar kredi için Bay Ahmet’i kefil gösterebilecektir. Çünkü Bay Ahmet’in riski 2 Milyardır ve kefaleti 2 milyarı aşmamaktadır.                                                                                       Örnek 3: Bay Ahmet 2.5 milyar kredi kullanmış ve 2 milyar borcu kalan bir üye ise, Bay Mehmet 1 milyar, Bay Ali’de 2 milyar kredi istemiş ise, Bay Ahmet, riski 2 milyar olduğundan ve her iki kredi talep edenlerin kredi tutarları toplamı 3 milyar olduğundan ve Bay Ahmet’in riskini aşmış olduğundan sadece bir üyeye kefil olabilecektir.

 Ancak her halükarda karşılıklı kefalet işlemleri kabul edilemez. (Yani Kredi kullanan 3 kişinin her ikisi birbirlerine kefil olamazlar.)

Kredi Alma ile ilgili Özel  ŞartlarGenel şartları taşıyan her üye aşağıdaki türler bazında ve şartlarda Sandık kaynaklarından kredi kullanma hakkına sahiptir. Özel şartlarda belirtilen oranların (yani hak edişlerinin % 75 oranında kredi kullanılabilecek miktarların) fazlası tutarda kredi kullanmak isteyen üyeler her kredi türü için belirlenen kriterlere uymak zorundadırlar.

A-      İHTİYAÇ KREDİSİ: Her üye sandığa borcu bulunmaması halinde, giriş ücreti ve yardım fonları için yaptığı ödemeler hariç ödemiş bulunduğu aylık üye aidatları toplamının % 75’i tutarında kefilsiz olarak ve Sandık Başkanlığına hitaben yazacağı dilekçede istediği tutarı ve ödeyeceği vadeyi belirtmek suretiyle başkaca  bir belge aranmaksızın ihtiyaç kredisi kullanabilir. İhtiyaç Kredisi en  çok 36 ay vadelidir. Kredi  fon  iştirak  payı  üye tarafından  istenen  vadeye göre her ay için % 1,10 (Yüzde bir nokta on) oranı ile  azalan bakiye sistemine göre hesaplanarak peşin olarak kesilir. Üyeler % 75 sınırından daha fazla miktarda kredi talebinde bulunmaları halinde Genel şartlar içerisinde belirtilen kefil şartını yerine getirmek zorundadırlar.                                                          

B-      EĞİTİM KREDİSİ: Her üye sandığa borcu bulunmaması halinde ,  giriş ücreti ve yardım fonları için yaptığı ödemeler hariç çocuklarının eğitiminde kullanılmak ve çocuğunun eğitim durumunu gösteren okul idaresinden alınmış öğrenci durum belgesini  Sandık Başkanlığına hitaben yazacağı dilekçesine eklemek suretiyle, ödemiş bulunduğu üye aidatları toplamının % 75’ i tutarında kefilsiz olarak eğitim kredisi kullanabilir. Eğitim kredisi en fazla 12 ay vadelidir. Kredi fon iştirak payı üye tarafından istenen vadeye göre her ay için % 1 (yüzde bir) oranı ile   azalan bakiye sistemine göre hesaplanarak peşin olarak kesilir. Üyeler % 75 sınırından daha fazla kredi talebinde bulunmaları halinde Genel şartlar içerisinde belirtilen kefil şartını yerine getirmek zorundadırlar.

C-SAĞLIK KREDİSİ:   Her üye sandığa borcu bulunmaması halinde, giriş ücreti ve yardım fonları için yaptığı ödemeler hariç, birinci derece   yakınlarının sağlık tedavi masraflarını karşılamak üzere Hastası ile ilgili sağlık durumunu   veya tedavi masraflarını tevsik edici bir belgeyi   Sandık Başkanlığına hitaben yazacağı    dilekçesine eklemek suretiyle, ödemiş bulunduğu aylık üye aidatları toplamının  % 75’ i tutarında kefilsiz olarak eğitim kredisi kullanabilir. Sağlık kredisi en fazla 12  ay  vadelidir.  Kredi fon  iştirak  payı  üye  tarafından  istenen vadeye göre her ay için % 0.90 (yüzde sıfır nokta doksan) oranı ile  azalan bakiye sistemine göre hesaplanarak peşin olarak kesilir. Üyeler % 75 sınırından daha fazla kredi talebinde bulunmaları halinde Genel şartlar içerisinde belirtilen kefil şartını yerine getirmek zorundadırlar.


BORÇ PARA VERME İŞLEMLERİNDEN ALINAN ÖLÜM VE EMEKLİLİK İŞTİRAK PAYI

Madde 21: Kredi verme işlemlerinde, Banka veya Finans kurumu aracılığı ile kullandırılan krediler hariç, doğrudan sandıktan kullanılan kredilerde uygulanacak asgari ve azami vadeler ile fon iştirak pay oranları aşağıdaki gibidir:

a:  İhtiyaç Kredisi : İhtiyaç kredisi, en çok 36 ay vadelidir. Kredi fon iştirak payı üye tarafından istenen vadeye göre her ay için % 1,10 azalan bakiye sistemine göre hesaplanarak peşin olarak kesilir. Üyeler % 75 sınırından daha fazla kredi talebinde bulunmaları halinde Genel şartlar içerisinde belirtilen kefil şartını yerine getirmek zorundadırlar.

b: Eğitim Kredisi: Eğitim kredisi en fazla 12 ay vadelidir. Kredi fon iştirak payı üye tarafından istenen vadeye göre her ay için % 1 oranında  azalan bakiye sistemine göre hesaplanarak peşin olarak kesilir. Üyeler % 75 sınırından daha fazla kredi talebinde bulunmaları halinde Genel şartlar içerisinde belirtilen kefil şartını yerine getirmek zorundadırlar.

c: Sağlık Kredisi : Sağlık kredisi en fazla 12 ay vadelidir. Kredi fon iştirak payı üye tarafından istenen vadeye göre her ay için %0.90 oranında  azalan bakiye sistemine göre hesaplanarak peşin olarak kesilir. Üyeler % 75 sınırından daha fazla kredi talebinde bulunmaları halinde Genel şartlar içerisinde belirtilen kefil şartını yerine getirmek zorundadırlar.

B.YARDIMLAR FONU

Fonun oluşması ve Gelirleri:

Madde 22: Üyelerden ilk girişlerinde alınan Giriş ücreti ile yılda bir sefere mahsus ödedikleri aylık aidatlarının  yarısı tutarında ödeyecekleri  Emeklilik yardımı ücretini ve herhangi bir üyenin vefatı halinde sadece o aya ait olarak ve her bir ölüm olayı için ayrı ayrı olmak üzere, üyelerce ödenen aidatın % 10’u ndan oluşan ölüm yardımını ve bir önceki dönemden bilançoya yansıyan net gelirlerin, Görünmeyen ve bilinmeyen olağanüstü harcamalar için gerekli olan meblağı ihtiyat olarak ayrıldıktan  sonra kalan tutar  Yardımlar fonu kapsamında aşağıda belirlenen yardımlar için veya Sandık Yönetiminin ihtiyaç hissettiği daha değişik yardımlar için ( Örneğin Gıda Yardımı, Yakacak yardımı gibi ) üyelerin menfaatine uygun olarak Sandık Yönetim kurulunca belirlenecek kriterlere uygun ve karşılıksız olarak hak sahipleri için kullanılabilir.  Bu Yardımlar şunlardır.

            A-Ölüm Yardımı

            B-Emeklilik Yardımı

            C-Evlenme Yardımı

           D-Çocuk Yardımı

Ayrılanların Aidatları:
Madde 23: Sandıktan asgari 1  yıllık kıdemini tamamlamadan ayrılan veya Sandık yararına aykırı hareketleri nedeni ile çıkarılan üyelerin, Üyeliğe ilk girişte ödedikleri
sandık giriş ücreti ile yılda bir sefere mahsus olarak, aylık üyelik  aidatlarının yarısı tutarında ödedikleri emeklilik yardımı ile vefat eden üyeler için olayın vuku bulduğu tarih itibariyle ödedikleri aidatlarından kesilen %10  oranındaki ölüm yardımı (bir veya birden fazla vefat olayı için ayrı ayrı dikkate alınarak)  hariç olmak üzere, Sandık üyelik aidatı olarak ödedikleri  tutarın toplamı  faizsiz ve nemasız olarak ödenir. Üyelikte 1 yılını doldurduktan sonra ayrılma durumunda kalan üyelerin, şahıslarına isabet eden emeklilik yardımı, Mali tabloların tamamlanmış olması halinde ayrılırken kendilerine ödenir. Emekli yardımını ayrılırken alamayan üyeler için, sandık hesaplarında adlarına alacak kaydı yapılır. Her halükarda hesaplarda 1 yıl bekleyen alacaklarının tahsil edilmemesi halinde yardımlar sandığa irat kaydedilerek hesapları kapatılır.

Ölüm ve Emeklilik Yardımı, ile Evlenme ve Çocuk Yardımı Ödenme Şekli ve Miktarı :

Ölüm ve Emeklilik Yardımı Ödeme Esasları :
Madde 24:
Ölüm yardımı: Sandık üyesi iken vefat edenler için, her bir ölüm olayı ayrı ayrı dikkate alınmak suretiyle, her bir olayın vukua geldiği ay itibariyle her bir üyenin ödemiş olduğu sandık aylık aidatının %10’unun toplamından ve Yönetim kurulunun belirleyeceği net gelirlerden aktarılacak tutarlardan oluşan ölüm yardımı fonundan hak sahiplerine aşağıda belirtilen açıklamalar dahilinde   ölüm yardımı yapılır Ölüm Yardım Fonundan yapılacak ölüm yardımlarının nitelikleri, şartları kimlerin hangi miktar ve oranda yararlanacakları gibi hususlar ile üyelerden birden fazlasının ölümü halinde yardımın  nasıl ve ne şekilde paylaştırılacağı gibi hususlar iç yönetmelikle ve yapılacak aktueryal hesapların sonucuna göre belirlenir. Yönetim Kurulu bu hususta gerekli düzenlemeleri yapmaya Genel kurulca kabul edilmek şartıyla yetkili kılınmıştır.   Ayrılma veya  çıkarılma nedeni ile üyelikten ayrılmış olanlara bu yardım yapılmaz. Ölüm Yardımının hak sahiplerine ödenmesi için Resmi Makamlardan alınacak Ölüm raporlarının veya defin izin belgesinin ve varislerini belirten Veraset ilamının Sandığa verilmesi şarttır. Hak sahiplerinin birden fazla olması halinde içlerinden birinin mutemet tayin edildiğine ilişkin her bir varisin yazısı veya vekaleti alınarak hak sahiplerine gerekli ödeme yapılır. Ölen üyenin Sandığa olan borcu, hak sahiplerine iade edilecek olan üyelik aidatları toplamından mahsup edilir. Mahsup sonucunda bile halen   bakiye kalan borcu söz konusu olursa,  yapılacak ölüm yardımlarından borcu düşülmek suretiyle kalan miktar hak sahiplerine ödenir.

 

Emeklilik Yardımı: Emeklilik Yardım Fonundan, Emekli olanlara yapılacak yardımların nitelikleri, şartları kimlerin hangi miktar ve oranda yararlanacakları gibi hususlar iç yönetmelikle ve yapılacak aktueryal hesapların sonucuna göre Yönetim kurulunca belirlenir. Emeklilik yardımından faydalanmak için üyenin sandıkta en az 1 (BİR) yıllık kıdeminin bulunması şarttır. Asgari 1 yılını doldurmadan sandıktan ayrılanlara bu yardım yapılmaz. Sandık üyeliğinde Bir yıl ve daha fazla kıdemi  bulunanlara yapılacak olan yardımın nitelik ve şartları ile ödenen aidatların kademelendirme sistemi ve her kademeye ne oranda emeklilik yardımı yapılacağı Yönetim Kurulunca hazırlanacak olan iç yönetmelik esasları dahilinde belirlenir.

Evlilik ve Çocuk  Yardımı Ödeme Esasları:
Madde 25:  Evlenme Yardımı: Üyelerimiz, Evlenme Yardımından,  kendilerinin veya çocuklarının Evlenmeleri halinde, Sandık başkanlığına yazacakları dilekçe ekine Kendilerinin veya çocuklarının evlenme cüzdanlarının fotokopisini eklemek suretiyle Yönetim Kurulu kararı ile ve yine yönetimin belirleyeceği miktarlarda Evlenme yardımından faydalanabilirler. Evlenme yardımından faydalanmak için üyenin Sandık aidatlarından dolayı Sandığa borcunun bulunmaması gerekir. Sandıktan ayrılanlara veya Yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılanlara bu yardım yapılmaz.

Çocuk Yardımı: Üyelerimiz, Çocuk  Yardımından,  sadece kendi çocuklarının doğumu halinde, Sandık başkanlığına yazacakları dilekçe ekine Çocuklarının doğduğunu tevsik eden “doğum belgesinin”  fotokopisini eklemek suretiyle Yönetim Kurulu kararı ile ve yine yönetimin belirleyeceği miktarlarda Çocuk yardımından faydalanabilirler. Çocuk yardımından faydalanmak için üyenin Sandık aidatlarından dolayı Sandığa borcunun bulunmaması gerekir. Sandıktan ayrılanlara veya Yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılanlara bu yardım yapılmaz.

BÖLÜM III

SANDIĞIN ORGANLARI:

Madde 26: Sandığın Organları Şunlardır:

A) Genel Kurul,
B) Yönetim Kurulu,
C) Denetim Kurulu

A) GENEL KURUL

Madde 27: Genel Kurul, Yardımlaşma Sandığının en yüksek organıdır. Her üye Genel Kurulun tabii üyesidir. Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır.

GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ:

Madde 28: Genel Kurulun görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir:

a)

Bilanço, Gelir-Gider Cetveli, Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu ile Denetçilerin Raporlarını inceleyerek kabul veya Reddetmek,

b)

Yönetim Kurulu üyeleri ve Denetçileri ibra etmek,

c)

Yönetim Kurulu üyeleri ve Denetçileri ile yedeklerini seçmek,

d)

Yardımlaşma Sandığının çalışma programını tespit etmek.

e)

Yardımlaşma Sandığının yönetmeliğini değiştirmek

f)

Yönetim Kurulunca hazırlanacak Yardımlaşma Sandığı iç mevzuat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,

g)

Yönetim Kurulunca hazırlanacak yıllık Bütçe tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek

h)

Yönetim Kurulu üyeleri ile Denetçilere huzur hakkı verilip verilmeyeceğine, verilecekse miktarlarını belirlemek,

i)

Gerektiğinde Yardımlaşma Sandığı yönetmeliğinde ilave ve değişiklikler yapmak,

j)

Yardımlaşma Sandığının tasfiyesi (feshi) hakkında karar vermek

k)

Yardımlaşma sandığı hizmetlerinin yürütülmesi ve fonların idaresi için alış-veriş merkezleri kurulması veya dışarıdaki ticari kuruluşlarla anlaşma yapılması hususlarında yönetim kuruluna yetki verilmesi.

 


GENEL KURUL TOPLANMA ŞEKİLLERİ:

Madde 29: Genel Kurul iki şekilde toplanır:

1. Olağan Genel Kurul Toplantısı,
2. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı.

YILLIK OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI

Madde 30: Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı, Yönetim ve Denetim Kurulu üye seçimleri iki yılda bir olmak üzere söz konusu iki yılı takip eden yılın  (ŞUBAT) ayı içerisinde Yönetim Kurulunun çağrısı üzerine yapılır. Yönetim Kurulu bu görevini yerine getirmediği takdirde çağrı denetçiler tarafından yapılır. Genel Kurul toplantılarını Yönetim Kurulu başkanı açar ve ilk olarak toplantıyı yönetmek üzere Genel Kurul çoğunluğu ile bir başkan ile, tutanakları yazmak için iki katip ve oyları toplamak ve ayrımını yapmak içinde üç ayrımcı seçilir. Yardımlaşma Sandığı Olağan Genel Kurul toplantısının Kombassan Ortakları, Gönüllüleri ve Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Kurul toplantısından bir ay önce yapılması zorunludur.

 


OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI:

Madde 31: Genel Kurul gerekli hallerde Yönetim ve Denetim kurullarınca olağanüstü toplantıya çağrılabilir. Üyelerden en az beşte birinin yazılı başvurusu halinde Yönetim ve Denetim Kurulu Olağanüstü Genel Kurul toplantısı çağrısını yapmak zorundadır.


TOPLANTI KARARI VE NİSABI:

Madde 32: Genel Kurulu Olağan veya Olağanüstü toplanabilmesi için toplantıya davet tarihindeki üyelerin yarısından bir fazlasının toplantı günü hazır bulunması zorunludur. İlk toplantıda çoğunluk temin edilemez ise, ikinci toplantı bir hafta sonra yapılır. Ancak bu ikinci toplantıya katılacak üye sayısı Yardımlaşma Sandığı Yönetim ve Denetim Kurulları üye tamsayısının iki katından az olamaz. İkinci Toplantıda hazır bulunan üyelerin sayısı ne olursa olsun birinci toplantıya ait gündem görüşülerek karara bağlanır. Kararlar toplantıda bulunanların yarıdan bir fazlası ile alınır. Ancak, yönetmelik değişikliği veya Yardımlaşma Sandığının feshine ilişkin kararlar hazır olan üye sayısının 2/3 çoğunluğunca alınır.

TOPLANTIYA KATILANLAR CETVELİ:

Madde 33: Genel Kurul toplantısına katılan her üye Genel Kurulda hazır bulundurulan ve bütün üyelerin sıra numaraları ile ad ve soyadlarını gösteren cetvellerde kendi adını bularak isminin karşısını imzalar. Bu cetvel toplantı yerinde tüm üyelerin görebileceği bir yere asılır. Yardımlaşma Sandığı üyeleri vekaleten temsil edilemezler.

GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAĞI VE TOPLANTIYA AİT DİĞER BELGELER:

Madde 34: Genel Kurul Olağan ve Olağanüstü toplantılarında görüşülerek karara bağlanan işler için Divan Başkanı ve katip üyeler tarafından imzalanan bir tutanak düzenlenir.

Madde 35: Genel Kurulun toplantıya çağırılması, toplantı gündemi ve yeri, toplantı ve karar yeter sayısı ve kararların üyelere duyurulması konularında Dernek tüzüğünün bu konuları düzenleyen 10-11-12 ve 13. Maddeleri hükümleri uygulanır.


B) YÖNETİM KURULU

Madde 36: Yardımlaşma Sandığının işleri Genel Kurulca iki yıl için seçilecek 3 (üç) üyeden meydana gelen bir yönetim Kurulu tarafından yürütülür.
Yönetim Kuruluna ayrıca  3 (üç) yedek üye seçilir. Süresi sona eren Yönetim Kurulu üyeleri yeniden seçilebilir.

Madde 37: Yönetim Kurulu ilk toplantısında aralarından bir başkan, bir başkan yardımcısı  ve bir muhasip seçer. Görüşme ve kararların geçerli olabilmesi için toplantıda çoğunluğun bulunması zorunludur. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oylar şahsi olup, başkasının adına vekaleten oy kullanılamaz.
Özürsüz olarak birbiri ardınca üç toplantıda hazır bulunmayan üye çekilmiş sayılır ve yerine en çok oy almış yedek üye getirilir.

 

YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ:

Madde 38: Yönetim Kurulunun başlıca görevleri şunlardır:

Yönetmeliğin ve yasaların kendisine verdiği diğer işleri yapar ve yetkilerini kullanır. Yardımlaşma Sandığında ücret karşılığı çalıştırılacak personelin ücretini tespit eder, işe alınma veya ilişik kesme işlemi hakkında karar verir.

a)

Kombassan Ortakları, Gönüllüleri ve Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulunca verilecek yetkiye dayanılarak Yardımlaşma Sandığı ile ilgili konularda Mahkemeler ve İdari makamlarında Yardımlaşma Sandığını temsil etmek, Yardımlaşma Sandığına izafeten her türlü hukuki tasarruflarda bulunmak,

b)

Bankalara ve Şahıslara karşı Yardımlaşma Sandığını temsil eder

c)

Bu yönetmelik hükümlerine uygun olarak üyelere yapılacak yardım işlerini düzenleyip uygular,

d)

Çalışma programını hazırlayıp Genel Kurula sunar,

e)

Yardımlaşma Sandığına üye olmak isteyenlerin müracaatları hakkında karar verir. (Genel Kurul Toplantılarından önceki üç gün içinde üye kaydı yapılmaz).

f)

Genel Kurul için gündem hazırlar, toplantıyı gerçekleştirir.

g)

Gerektiğinde yönetmelik değişikliği için öneriler hazırlar, Genel Kurula sunar,

h)

Yıllık Gelir ve Gider işlemlerini yapar, Yönetim Kurulu dönem çalışma raporunu hazırlar ve gelecek dönem için bütçe tasarısını da hazırlayarak Genel Kurula sunar.

i)

Genel Kurul toplantısında alınan kararları yerine getirir.

j)

Yönetmeliğin ve yasaların kendisine verdiği diğer işleri yapar ve yetkilerini kullanır. Yardımlaşma Sandığında ücret karşılığı çalıştırılacak personelin ücretini tespit eder, işe alınma veya ilişik kesme işlemi hakkında karar verir.

k)

Yönetim Kurulu kararlarını üyelere duyurur.

l)

Yardımlaşma Sandığı fonları ile ilgili iç yönetmelikleri hazırlayıp genel kurulun onayına sunmak.

Madde 39: Yardımlaşma Sandığını bağlayıcı ve yükümlülük altına sokucu her türlü yazı ve belgelerin Yönetim Kurulunun iki üyesi tarafından imzalanması zorunludur. Kimlerin imzaya yetkili olacağı Yönetim Kurulunca kararlaştırılır.

Madde 40: Yönetim Kurulu, Yardımlaşma Sandığının işlerinin iyi görülmesinden, defterlerle hesapların düzgün tutulmasından, kayıtların doğruluğundan ve Yardımlaşma Sandığının parası ile mallarının muhafazasından Genel Kurula ve Derneğe karşı sorumludur. Genel Kurul, sorumluluğu gerektiren durumu ortaya çıkan Yönetim Kurulu üyelerini görevden uzaklaştırarak yerlerine yenilerini seçer. Ayrıca görevden uzaklaştırılan üyeler hakkında kanuni işlem için gereğini yapar.


C) DENETLEME KURULU

Madde 41: Yardımlaşma Sandığının iş ve hesaplarını sürekli olarak denetlemek üzere Genel Kurulca iki yıllık süre için üç asıl üç yedek üye Denetçi seçilir. Kurul üyelerden birini başkanı seçer. Süresi biten denetçiler tekrar seçilebilirler. Denetim Kurulu en az altı ayda bir sandık hesaplarını denetlemek zorundadır. Herhangi bir sebeple görevini yapamayan denetçinin yerine yedek üye görevlendirilir. Denetim Kurulu üyeleri gerek birlikte gerekse ayrı ayrı Yardımlaşma Sandığının bütün iş ve hesaplarını Genel Kurul adına incelemekle görevlidirler.
Yönetim Kurulu istendiğinde bütün hesap, belge ve yazıları denetçilere (Denetim Kurulu'na) vermekle yükümlüdür. Denetim Kurulu (Denetçiler) Yıllık Bilanço ve sonuç hesaplarını inceleyerek görüşlerini Genel Kurula birlikte veya ayrı ayrı sunacakları raporla bildirirler. Denetçiler Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilirler, fakat oy kullanamazlar. Denetleme sonucunun önemine göre gerekirse genel kurulun toplanmasını sağlarlar.

 


BÖLÜM IV

MÜTEFERRİK HÜKÜMLER

Madde 42: Yardımlaşma Sandığının tutacağı defterler şunlardır.

1)      Üye Kayıt Defteri,

2)      Karar Defteri,

3)      Gelen Giden Evrak Kayıt Defteri,

4)      Demirbaş Defteri,

5)      Alındı Belgesi Kayıt Defteri,

Ayrıca İşletme Hesabı esasına tabi olması halinde

İşletme Hesabı Defteri

Envanter Defteri,

Bilanço esasına tabi olması halinde

Yevmiye Defteri,

Büyük Defter

Envanter Defteri,

İle Yönetim Kurulunca tutulması uygun defterleri tutmak zorundadır. Bu defterlerin hepsi noterden tasdik ettirilerek kullanılır.

Madde 43: Yardımlaşma Sandığınca kurulup işletilecek satış yerleri, ticari işletmelerce tutulan defter örneklerine benzer defterleri tutar ve kayıtlarını yaparlar, bu defterlerin de noterlerce onaylanması zorunludur.

Madde 44: Yardımlaşma Sandığı tarafından kurulan fonların her biri için özel defter tutulur. Bu defterlerin hangi fon hesabına dair olduğu belirtilir. Fonlara katılan üyelerin bu konudaki durumu deftere işlenir.

Madde 45: Yardımlaşma Sandığının para ve Muhasebe işlerinde çalışan personelinin aylıklarından yüzde beş (%5) kesilerek, umulmayan açıkları kapamak, güvence sağlamak amacı ile KEFALET HESABI adı altında bir hesap açılır.
Görev değiştiren veya işten ayrılan personele, kesilen kefalet hesabı paralarından, borcu varsa mahsup edilir, kalan kendisine ödenir.

Madde 46: Yardımlaşma Sandığı giderleri şunlardır:

a) Demirbaş alım giderleri
b) Kırtasiye ,PTT ve Noter giderleri
c) Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerinin Yardımlaşma Sandığı için yaptıkları zorunlu giderler
d) Yönetim Kurulu üyeleri ile Denetim kurulu üyelerinin Genel Kurulca belirlenen huzur hakkı ücretleri ile Çalıştırılanlara verilen ücretler,
e) Kiralanan gayri menkullerin kira ücreti ile yakıt, elektrik,telefon, su masrafları ile diğer ortak giderler ile zorunlu giderleri
f) Gayri menkullerin bakım ve onarım giderleri ile elektrik,su masrafları ve diğer zorunlu giderler
g) Umulmadık diğer zorunlu giderler


YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ:

Madde 47: Yardımlaşma Sandığının Yönetmeliğinin değiştirilmesi Genel Kurul gündeminde bu konuda özel bir maddenin bulunmasına ve hazır olan üyelerin en az üçte ikisinin kabul oyu vermelerine bağlıdır. Gündemde bu konuda madde yoksa önergeyle eklenemez. Yönetmelik değişikliği için olağanüstü Genel Kurul düzenlenebilir.

Madde 48: Sandığın bütün mal ve hakları dernek malı sayılır, taşınmaz Dernek adına tescil edilir, kullanma hakkı sandığa devredilir. Bu mallara karşı işlenen suçlar, Kombassan Ortakları, Gönüllüleri ve Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği mallarına karşı işlenmiş sayılır. Yardımlaşma Sandığı mallarına karşı suç işleyenler Dernek mallarına karşı suç işleyenler gibi cezalandırılırlar.

 

BÖLÜM V

YARDIMLIŞMA SANDIĞININ FESHİ İLE KENDİLİĞİNDEN DAĞILMIŞ SAYILMA:

Madde 49: Yardımlaşma Sandığının feshi ile kendiliğinden dağılmış sayılma. Kombassan Ortakları, Gönüllüleri ve Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Dernek tüzüğünün 26 ve 27. Maddeleri hükümleri gereğince mümkün olacaktır.

 

TASFİYE

Madde 50: Yardımlaşma Sandığının feshi halinde:
Yardımlaşma Sandığının borçları ödendikten sonra kalan kısım Yardımlaşma Sandığı üyelerinin ve hak sahiplerinin tasfiye tarihindeki, giriş ücreti olarak ödedikleri meblağlarda dahil olmak üzere  müktesep haklarının tam karşılıkları aktüer tarafından yapılacak hesaplara göre ödenir. Diğer kalan menkul ve gayrimenkul mal varlığı  Kombassan Ortakları, Gönüllüleri ve Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne  devredilir.

Madde 51:Yardımlaşma Sandığının genel denetimi, 2908 sayılı Dernekler Kanununun 89.maddesine ilişkin yönetmeliğin 12.maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır.

Madde 52: Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan konu ve durumlarda

a) Dernekler Kanunu
b) Medeni Kanun
c) İçişleri Bakanlığının bu konudaki Yönetmelik hükümleri uygulanır. Bunlarda da çözüm getirecek açıklık yoksa ilgili düzenlemelerden yararlanarak Genel Kurul Kararıyla sonuçlandırılır.

YARDIMLAŞMA SANDIĞININ KURUCULARI
Madde 53: Sandık organlarının seçimle oluşturulmasına kadar geçecek sürede görev yapacak geçici Sandık Yönetim ve Denetleme Kurulları üyelerinin Adı Soyadı,Baba adı,Doğum yeri ve tarihi ile İkametgah adresleri aşağıda gösterilmiştir.


YÖNETİM KURULU ÜYELERİ

1-) S S DURAN

2-) M ERTEKİN

3-) T SEHER

DENETİM KURULU ÜYELERİ

1-) A ALABOYUN

2-)  K Kubar 

3-) M GAZEL

 

 

GEÇİCİ MADDE:

 

Madde 1)  İş bu yönetmeliğin Sandık aidatları ile ilgili 15 ci maddesi, Sandık Genel Kurulunca Yönetmelik tadillerine ilişkin değişikliklerin kabul edildiği Genel Kurul tarihini takip eden aydan itibaren uygulanır. (Örneğin Genel kurul Mart ayında yapılmış ise, eski ve yeni girecekler dahil  tüm üyelerin Nisan 2004 ayı aidatları yeni sisteme göre adapte edilerek kesinti yapılır. Yani 5 Mayıs 2004 ‘de  ödenecek maaşlarından yeni sisteme göre kesinti yapılır.)

 

 

 

 

 

Kombassan Yardımlaşma Sandığı

          Yönetim Kurulu