SANDIK YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASI İLE KREDİ VE YARDIMLARIN SANDIK YÖNETİM KURULUNCA NASIL VE NE ŞEKİLDE YAPILACAĞINA İLİŞKİN ESAS VE    USULLER HAKKINDA YÖNETİM KURULUNCA HAZIRLANARAK GENEL KURULUN ONAYINA SUNULAN                                                                                                                     İÇ YÖNETMELİK

YÖNETMELİK NO:    2

AMAÇ
Madde 1:
Bu yönetmeliğin amacı, Kombassan Ortakları, Gönüllüleri ve çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yardım Sandığı yönetmeliğinin 3 cü maddesi ile aynı yönetmeliğin Bölüm II başlığı altındaki 17 ci madde kapsamında yer alan A-Kredi verme fonu ile, B-Yardımlar fonu ile ilgili, fonların oluşturulması, uygulanması ile Sandık Yönetmeliğinin uygulanmasına ilişkin işlemlerin takibi ile  kayıt ve denetimi ile Sandık Yönetim Kurulunun yetkilerini düzenleyen ana ilkeleri saptamaktır.

TANIMLAR
Madde 2:
Bu yönetmelikte Kombassan Ortakları, Gönüllüleri ve çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, DERNEK, Yardım Sandığı SANDIK, olarak, Kredi ve Yardımlar ise belirlenen isimleri ile anılacaktır.

KAPSAM
Madde 3:
Bu yönetmelik, Sandık yönetmeliğine göre giriş ücreti,  aidat ve yardımlar ile bunlara ilişkin Fonların sandık yönetmelik hükümlerine göre belirlenmesi ile tüm sandık gelirlerinin paylaşımlarının belirlenmesi  ile ilgili bütçelerin hazırlanması ve uygulanması ile müracaat usulleri hakkında işlemlerin ve kayıtların nasıl yapılacağı ile muhasebe usul işlemlerini kapsar. Sandığın kredi ve yardımlar ile ilgili mali işlemleri, bu yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.

BÜTÇE
Madde 4:
Sandık bütçe dönemi, 01 OCAK – 31 ARALIK arasıdır. Sandık bütçesi Gelir ve Gider olmak üzere iki ana gruptan oluşur. Sandığın ilk hesap döneminde kuruluş yılına ait taslak bütçe yoktur. Dönem sonunda gerçekleşen Bütçe hesapları sonucuna göre takip eden dönem için hazırlanacak taslak bütçe Dernek Yönetim Kuruluna rapor edilerek, ilk Genel kurulda onaya sunulur.

Gelir bütçesi, Üyeliğe ilk girişte alınan Sandık üyelik Giriş Ücreti ile yılda bir kez Üyelik aidatının yarısı tutarında alınan emeklilik yardımı ve Üyelik aidatları ile Herhangi bir üyenin ölümü halinde her üyenin ölüm olayının vukua geldiği ay için ödeyeceği aylık üyelik aidatının % 10’u tutarındaki ölüm yardımı ile Sandık Kredi faaliyetlerinden elde edilen fon iştirak payı ve Yardım-Bağışlar ile, Sandık paralarının Banka veya Finans Kurumlarında değerlendirilmelerinden elde edilen gelirler ile Sair işlemlerden sağlanan kazançlardan oluşur.

Gider bütçesi Sandık tüzüğüne göre yapılması gerekli ve mutad olan harcama kalemlerinden oluşur. Bütçe döneminin kapanması ile birlikte  Gelir ve giderlere ait detaylı kesin hesap sonuçları hazırlanarak Dernek Yönetim Kuruluna rapor halinde sunulur. Yıllık raporlar Dernek Genel Kurulu yapılmadan önce Sandık Genel kurulunun onay ve ibrasına sunulur.

BÜTÇENİN UYGULANMASI:

Madde 7: Bütçedeki gelirlerin gerçekleştirilmesinde ve giderlerin yönetmelik hükümleri dahilinde belirtilen sınırlar içinde yapılmasında Sandık Yönetim Kurulu, yetkili ve sorumludur. Sandık gelirleri ve aidatları Sandık unvanını haiz, sıra numaralı, Matbu, Maliye Bakanlığınca basım ve dağıtımı yapılan makbuzlarla  tahsil edilir veya Bankaya yatırılan paralar,  ekinde kimlerin adına para yatırılmış ise listesi eklenmek suretiyle Makbuz düzenlenerek tahsil edilir.  Harcamalar, imzaya yetkili üç Yönetim kurulu üyesinden ikisinin müşterek onayıyla yapılır. Harcama belgeleri için, içeriği Yönetim kurulunca belirlenmiş Sandık unvanını haiz, sıra numaralı, matbu tediye makbuzu düzenlenir, Tediye makbuzları, harcama belgesi olmayan işlemler için düzenlenir. Günlük harcama belgelerinin birden fazla olması halinde gerekli görülmesi halinde topluca tek tediye makbuzu düzenlenerek harcama belgeleri makbuza eklenmek suretiyle arşivlenir. Harcama belgelerinin aslı veya duruma göre listelenmiş hali Yönetim Kurulu üyelerinden ikisi tarafından imzalanmak suretiyle ayrıca harcama belgesi düzenlenmeden de kayıt yapılabilir.  Tediye ve Tahsil Makbuzları Sandık işlerine bakan Yönetim Kurulunca yetki verilmiş çalışanlar tarafından da  imzalanabilir.  Sandık  Yönetim Kurulu, Sandık personelinden gerekli gördüklerine, belli bir miktarla sınırlı kalmak kaydıyla harcama yetkisi verebilir. Bu kişilerin isimleri ve harcama yetkisine ilişkin ayrıntılar, Yönetim Kurulu karar defterinde yer alır.

Madde 8: Sandık Yönetim Kurulu, bütçenin gelir fasılları arasında, ihtiyaç halinde aktarma yapmaya yetkilidir. Aktarmanın nedeni ve tutarı, Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir ve karar defterine kaydedilir. Gelir fasıllarında oluşan gelirlerin harcanması Yönetim Kurulunun inisiyatifindedir. Ancak, Kredi işlemlerinde yönetmelik maddeleri gereğince gerekli kullanım zamanına uygun olarak hak eden üyelerin müracaatında kullanılmak üzere gerekli  kaynak bulundurulması  zorunludur. Gerektiğinde ve elde kaynak bulunması halinde Sandık tüzel kişiliği adına Yönetim Kurulu şirketler kurarak veya hisseler almak suretiyle şirketlere ortak olabilir, iştirak edebilir.

 

MUHASEBE ORGANİZASYONU

 

Madde 9: Gelir ve giderlerin muhasebeleştirilmesinde, ilgili mevzuata, Sandık etkinliklerine ve Bütçe düzenine uygun olarak hazırlanan Tek düzen Hesap sistemine uygun hesap planı uygulanır. Güncel işlemlerin gerektirdiği alt hesaplar dışında hesap planında değişiklik yapılmasında Sandık Yönetim Kurulu yetkilidir. Mevzuatta yapılan düzenlemeler ile ilgili değişiklikler Genel Kurul onayına gerek duyulmaksızın Yönetim Kurulu tarafından uygulanmak zorundadır.

Madde 10: Günlük tahsilat ile günlük ödeme döküm cetvelleri, her akşam kasa kapatıldıktan sonra düzenlenerek Sandık Yönetim Kurulunca verilen yetkiye istinaden imzaya yetkili kişi/kişiler tarafından imza edilir. İmzaya yetkili kişiler, Sandık Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Günlük işlemlerin deftere geçirilmesinde gerek duyulması halinde döküm cetvelleri esas tutulur.

MUHASEBE İŞLEMLERİNDE YETKİ VE SORUMLULUK
Madde 11:
Muhasebe birimi personeli, Sandık muhasebe işlemlerinin usulüne uygun yapılmasından, Sandık yönetmeliği ve yasaların öngördüğü defterlerin düzenli tutulmasından, yasada öngörülen süreler içerisinde onaylatılmasından sorumludur.

Madde 12: Muhasebe fişleri ve mizan cetvelleri, Sayman Üye veya harcama ve imza yetkisi verilmiş Sandık personeli tarafından işlem kontrolü yapılarak imzalanır. Yetkililerin imzasını taşımayan fişlere istinaden hiçbir ödeme yapılmaz. Yapıldığı takdirde, bundan doğacak Sandık zararını, ödemeyi yapmış olanlar tazmin ederler.

Madde 13: Sayman üye, Sandığın  muhasebe ve defterleri üzerinde inceleme ve izleme yaparak Yönetim Kurulu adına muhasebe iş ve işlemlerini sürekli olarak denetler. Gördüğü eksiklik veya aksaklıkları, gereğine göre muhasebe personeline, Sandık veya İşletme Müdürüne, ya da Yönetim Kurulu'na bildirir.

NAKİT YÖNETİMİ
Madde 14: 
Sandık ve iktisadi işletmenin kasasında hazır bulundurabileceği nakit miktarı, Sandık Yönetim Kurulu tarafından dönemsel olarak veya Yönetim Kurulunun kararı doğrultusunda belirlenir. Eldeki nakitin, Sandık amaç ve ilkeleri doğrultusunda en uygun şekilde değerlendirilmesinden Sandık Yönetim Kurulu sorumludur.

FONLARIN OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI:

Madde 15:  Sandık kuruluşundaki amaçlar, üyelerinin tasarrufa alıştırılması, birlik ve beraberlik ile dayanışmanın sağlanması, üyelerin 36 aya kadar kısa vadeli para ihtiyaçlarının karşılanması ile, üyelerimizden vefat edenlerin geride kalanlarına yardımcı olunması ve emeklilik fonu oluşturularak emekli yardımı yapılması ve üyelerimizin konut ve araç ihtiyaçlarına çözüm olabilecek organizasyonlar ile eğitim ve sağlık yardımları ile evlenme ve çocuk yardımları yaparak bir nebze de olsa üyelerimize destek sağlayarak  üyelerimizin  birbirleri ile kaynaşmalarını sağlamaktır. Bu sayılan hedeflere ulaşabilmek için sandık bünyesinde  Kredi Fonu ile Yardımlar fonu adı altında iki önemli fon oluşturulması amaçlanmıştır. Sandıkta toplanan paraların, Sandık Yönetimi tarafından gerek üyelere verilen krediler karşılığında gerekse Banka veya Finans kurumlarında katılım hesapları ile değerlendirilmesinden elde edilen gelirler ve Bağış-Yardım ve sair işlemlerden elde edilen gelirlerden yönetmelik gereğince zorunlu harcamalarının ve giderlerinin düşülmesinden ve bir kısmı ihtiyat olarak ayrıldıktan sonra kalan tutar Yönetim Kurulu tarafından Yardımlar Fonu hesabında Yönetimin belirleyeceği esaslar dahilinde dağıtılarak üyelerin menfaati için kullanılır. Yönetim Kurulu Bankalarla veya Finans kurumları ile üyelerin lehine kredi kullanılabilecek organizasyonları yapmaya yetkilidir.

KREDİ ALMA  KOŞULLARI:

Madde 16: 

Yardımlaşma sandığı üyelerine ve talepte bulunanlara sandıkta en az bir yıllık üyeliklerini tamamlamış olmaları ve bu süreye paralel olarak aidat borçlarının olmaması halinde,  ve aşağıda belirtilen türlerde, genel şartlar dahilinde  ve her tür için belirlenecek özel şartlarla  Yönetim Kurulunun kararı ile kredi verilebilir. Ayrıca Üyelerimiz, Sandığın parasının Bankalar veya finans kurumlarında şartların gereğine göre vadesiz veya vadeli olarak tutulması halinde ilgili kurumlarca yapılacak protokollerle üyelerimiz lehine uygulanacak günün şartlarına uygun oranlarla Yönetim kurulunca sağlanacak kredi imkanlarından, Yönetim Kurulunun kimin ne miktarda kullanabileceğini belirten yazılı muvafakati ile  faydalanabileceklerdir.  Sandığın kendi imkanlarından kullanılacak olan Kredi ve Borç olarak her tür kredi için yönetmelikte belirlenen iştirak fon payı oranlarını, günün gelişen ekonomik şartları dahilinde Sandık yönetimi belirlemeye, iştirak fon payı oranlarını arttırmaya veya düşürmeye yetkilidir.                                                                                               Üyeler prensip olarak fondan katılım payları oranında ve ödedikleri aidat sınıflandırmasına uygun olmak şartı ile eşit olarak faydalanır. Ancak elde kaynak bulunması  ve talep olması halinde, Yönetim Kurulu Kararı ile mevcut kaynaklar Kredi vermekte veya sandığın amaçları doğrultusunda ve gerekli hukuki teminat ve güvenceler alınmak suretiyle ve özel şartlarda belirlenen vadelere uygun olmak üzere yönetimce üyelere  kullandırılabilir. Yıl içinde hiç kredi almayan kişilerin taleplerine öncelik tanınır. Diğerleri müracaat sırasına göre işleme konur.

Kredi ve Borç çeşitleri şunlardır.

a-      İhtiyaç Kredisi

b-     Eğitim Kredisi

c-      Sağlık Kredisi

Kredi Alma ile ilgili Genel Şartlar:

a) Borç, verilen tarihi takip eden ilk aybaşından itibaren aidatların haricinde eşit taksitlerle ödenmeye başlanır. Kredilerin miktar ve fon iştirak paylarını türlerine göre ayrı ayrı belirlemeye, üyenin alabileceği kredi miktarını tespit etmeye Genel Kurulca yetki verilmiş Yönetim Kurulu yetkilidir.                                                                             
b) Üyelere verilecek kredi genel olarak, türlere göre kriterleri ayrı ayrı belirlenmek üzere en çok  36 ay vadelidir. Özel şartların dışında kalan tutarlarda kredi talebinde bulunacak üyeler, kredi  alabilmek için 2 sandık üyesinin kefil olması şartı ile başvurabilirler.
c) Kredi isteklerinde, fon kaynaklarının yeterli olmaması halinde evlilik, doğum eş ve çocukları ile üyenin babası ve annesinin vefatı halinde, yangın ve sel gibi afetler ve benzeri durumlarda Yönetim Kurulu tarafından  öncelik tanınır.
d) Alınan herhangi bir kredinin tamamı ödenmedikçe yeniden ve hangi türden olursa olsun kredi ve borç  para istenemez. Ancak, vadesi gelmeyen taksitlerin toptan ödenmesi halinde  borç para almak için yeniden istekte bulunulabilir. Bu takdirde peşin olarak tahsil edilmiş
fon iştirak payları iade edilmez.
e) Kombassan grubunda Çalışır durumda olan üyelerin dışında kalan diğer üyeler (Ortaklar, Gönüllüler ve Emekliler) Kredi almak istediklerinde halen Kombassan grubunda çalışır  durumda olan iki sandık üyesinin kefil olması veya bir sandık üyesi ile birlikte 657 sayılı yasa kapsamında çalışır durumda bir devlet memuru kefil şartı aranır, veya elinde mevcut bono, tahvil, hisse senedi var ise bunlar teminat olarak alınır.

f) Normal şartlarda bir üye en fazla 2 (iki) kişiye kefil olabilir. Ancak,  Kredi kullanmış bir üyenin  diğer  2 üyeye kefaleti kendi kredi riskinin  toplamını  aşamaz.  Aşması halinde sadece bir üyeye kefil olabilir.    Örnek 1:  Bay Ahmet hiç  kredi  kullanmamış bir  üye olsun. Bay Mehmet’e ve Bay Ali’ye kefil olabilir. Örnek 2: Eğer Bay Ahmet 2,5 milyar kredi kullanmış bir üye olup  ve 2 milyar borcu kalmış bir üye ise, Bay Mehmet 1 milyar, bay Ali 1 milyar kredi için Bay Ahmet’i kefil gösterebilecektir. Çünkü Bay Ahmet’in riski 2 Milyardır ve kefaleti 2 milyarı aşmamaktadır.                                                                                       Örnek 3: Bay Ahmet 2.5 milyar kredi kullanmış ve 2 milyar borcu kalan bir üye ise, Bay Mehmet 1 milyar, Bay Ali’de 2 milyar kredi istemiş ise, Bay Ahmet, riski 2 milyar olduğundan ve her iki kredi talep edenlerin kredi tutarları toplamı 3 milyar olduğundan ve Bay Ahmet’in riskini aşmış olduğundan sadece bir üyeye kefil olabilecektir.

 Ancak her halükarda karşılıklı kefalet işlemleri kabul edilemez. (Yani Kredi kullanan 3 kişinin her ikisi birbirlerine kefil olamazlar.)

g) Üyeler prensip olarak fondan katılım payları oranında eşit olarak faydalanır. Ancak elde kaynak bulunması  ve talep olması halinde, Yönetim Kurulu Kararı ile mevcut kaynaklar Kredi ve Borç para vermekte veya sandığın amaçları doğrultusunda yönetimce kullanılabilir. Yıl içinde hiç kredi almayan kişilerin taleplerine öncelik tanınır. Diğerleri müracaat sırasına göre işleme konur.

Kredi alma ile ilgili Özel  ŞartlarGenel şartları taşıyan her üye aşağıdaki türler bazında ve şartlarda kredi kullanma hakkına sahiptir. Özel şartlarda belirtilen oranların (yani hak edişlerinin % 75 oranında kredi kullanılabilecek miktarların) fazlası tutarda kredi kullanmak isteyen üyeler her kredi türü için belirlenen aşağıda yazılı kriterlere uymak zorundadırlar.

A-     İHTİYAÇ KREDİSİ: Her üye giriş ücreti ve yardım fonları için yaptığı ödemeler hariç ödemiş bulunduğu aylık üye aidatları toplamının % 75’i tutarında kefilsiz olarak ve Sandık Başkanlığına hitaben yazacağı dilekçede istediği tutarı ve ödeyeceği vadeyi belirtmek suretiyle başkaca  bir belge aranmaksızın ihtiyaç kredisi kullanabilir. İhtiyaç Kredisi  en çok 36 ay vadelidir. Kredi fon iştirak payı, üye tarafından istenen vadeye göre her ay için % 1,10 azalan bakiye sistemine göre hesaplanarak peşin olarak kesilir. Üyeler Aidat toplamlarının %75’ini aşan tutardan daha fazla kredi talebinde bulunmaları halinde sandık üyeliğinde 1 ve 2 yıllık üyeliklerini tamamlamış olmaları durumuna göre aşağıda belirtilen tutarlarda ve her halde Genel şartlar içerisinde belirtilen kefil şartını yerine getirmek suretiyle kredi kullanabilirler. Daha fazla miktarda kredi kullanmak isteyen üyeler, dilekçe ile başvurmak suretiyle, aidat sınıfını yükseltmek ve yeni aidatları ile en az 6 ay ödeme yapmış olmak şartı ile  seçtikleri aidat sınıfına ilişkin kredi miktarlarından talepte bulunabilirler. Bu durumda seçilen aidat sınıfından geri dönülemez.

İHTİYAÇ KREDİSİ MİKTARLARINA İLİŞKİN KRİTERLER:

Üyeler, Sandık yönetmeliğinin, 15 ci maddesine göre ödedikleri sandık aidatı sınıflandırılmasına üyelikte geçen sürelerine uygun olarak toplam birikimlerinin % 75’ini aşan kredi isteklerinde  aşağıda belirlenen azami miktarları aşmamak şartı ile talepte bulunabilirler.  Bu miktarlar, 2 yıllık üyeliğin tamamlanmasını müteakip takip eden her tam üyelik senesi için % 50 arttırılarak uygulanır. ÖRNEĞİN: B sınıfı aidat ödeyen ve üyelikte 3 yılını tamamlayan bir üye için 1.750.000.000.-TL.’lık sınır %50 arttırılarak 2.625.000.000.-TL olarak uygulanacaktır. 4 yılı tamamladığında da 2.625.000.000.-TL. had yeniden %50 artırılarak miktar tespit edilmiş olacaktır.

                                                                       1 yılını dolduran Üyeler                2 yılını dolduran üyeler

A-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                    750.000.000.-TL.                    1.000.000.000.-TL

B-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                  1.250.000.000.-TL.                   1.750.000.000.-TL.

C-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                  2.250.000.000.-TL.                   3.000.000.000.-TL.

D-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                  3.000.000.000.-TL.                   5.500.000.000.-TL.

E-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                  4.500.000.000.-TL.                   9.000.000.000.-TL.

B-     EĞİTİM KREDİSİ: Her üye giriş ücreti ve yardım fonları için yaptığı ödemeler hariç çocuklarının eğitiminde kullanılmak ve çocuğunun eğitim durumunu gösteren okul idaresinden alınmış öğrenci durum belgesini  Sandık Başkanlığına hitaben yazacağı dilekçesine eklemek suretiyle, ödemiş bulunduğu üye aidatları toplamının % 75’ i tutarında kefilsiz olarak eğitim kredisi kullanabilir. Eğitim kredisi en fazla 12 ay vadelidir. Kredi fon iştirak payı üye tarafından istenen vadeye göre her ay için % 1 oranında  azalan bakiye sistemine göre hesaplanarak peşin olarak kesilir. Üyeler Aidat toplamlarının %75’ini aşan tutardan daha fazla kredi talebinde bulunmaları halinde sandık üyeliğinde 1 ve 2 yıllık üyeliklerini tamamlamış olmaları durumuna göre aşağıda belirtilen tutarlarda ve her halde Genel şartlar içerisinde belirtilen kefil şartını yerine getirmek suretiyle kredi kullanabilirler.

EĞİTİM  KREDİSİ MİKTARLARINA İLİŞKİN KRİTERLER:

Üyeler, Sandık yönetmeliğinin, 15 ci maddesine göre ödedikleri sandık aidatı sınıflandırılmasına üyelikte geçen sürelerine uygun olarak toplam birikimlerinin % 75’ini aşan kredi isteklerinde  aşağıda belirlenen azami miktarları aşmamak şartı ile talepte bulunabilirler. Bu miktarlar, 2 yıllık üyeliğin tamamlanmasını müteakip takip eden her tam üyelik senesi için % 50 arttırılarak uygulanır. ÖRNEĞİN: B sınıfı aidat ödeyen ve üyelikte 3 yılını tamamlayan bir üye için 600.000.000.-TL.’lık sınır %50 arttırılarak 900.000.000.-TL olarak uygulanacaktır. 4 yılı tamamladığında da 900.000.000.-TL. had yeniden %50 artırılarak miktar tespit edilmiş olacaktır.

 

                                                                       1 yılını dolduran Üyeler                2 yılını dolduran üyeler

A-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                  200.000.000.-TL.                        400.000.000.-TL

B-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                  300.000.000.-TL.                        600.000.000.-TL.

C-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                  450.000.000.-TL.                        900.000.000.-TL.

D-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                  650.000.000.-TL.                     1.200.000.000.-TL.

E-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                   850.000.000.-TL.                     1.500.000.000.-TL.

C-     SAĞLIK KREDİSİ:   Her üye giriş ücreti ve yardım fonları için yaptığı ödemeler hariç, birinci derece   yakınlarının sağlık tedavi masraflarını karşılamak üzere Hastası ile ilgili sağlık durumunu   veya tedavi masraflarını tevsik edici bir belgeyi   Sandık Başkanlığına hitaben yazacağı    dilekçesine eklemek suretiyle, ödemiş bulunduğu aylık üye aidatları toplamının  % 75’ i tutarında kefilsiz olarak eğitim kredisi kullanabilir. Sağlık kredisi en fazla 12 ay vadelidir. Kredi fon iştirak payı üye tarafından istenen vadeye göre her ay için %0.90 oranında  azalan bakiye sistemine göre hesaplanarak peşin olarak kesilir. Üyeler Aidat toplamlarının %75’ini aşan tutardan daha fazla kredi talebinde bulunmaları halinde sandık üyeliğinde 1 ve 2 yıllık üyeliklerini tamamlamış olmaları durumuna göre aşağıda belirtilen tutarlarda ve her halde Genel şartlar içerisinde belirtilen kefil şartını yerine getirmek suretiyle kredi kullanabilirler.

SAĞLIK  KREDİSİ MİKTARLARINA İLİŞKİN KRİTERLER:

Üyeler, Sandık yönetmeliğinin, 15 ci maddesine göre ödedikleri sandık aidatı sınıflandırılmasına üyelikte geçen sürelerine uygun olarak toplam birikimlerinin % 75’ini aşan kredi isteklerinde  aşağıda belirlenen azami miktarları aşmamak şartı ile talepte bulunabilirler. Bu miktarlar, 2 yıllık üyeliğin tamamlanmasını müteakip takip eden her tam üyelik senesi için % 50 arttırılarak uygulanır. ÖRNEĞİN: C sınıfı aidat ödeyen ve üyelikte 3 yılını tamamlayan bir üye için 900.000.000.-TL.’lık sınır %50 arttırılarak 1.350.000.000.-TL olarak uygulanacaktır. 4 yılı tamamladığında da 1.350.000.000.-TL. had yeniden %50 artırılarak miktar tespit edilmiş olacaktır.

 

                                                                       1 yılını dolduran Üyeler                2 yılını dolduran üyeler

A-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                  200.000.000.-TL.                        400.000.000.-TL

B-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                  300.000.000.-TL.                        600.000.000.-TL.

C-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                  450.000.000.-TL.                        900.000.000.-TL.

D-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                  650.000.000.-TL.                     1.200.000.000.-TL.

E-Sınıfı aylık aidat ödeyenler en fazla                   850.000.000.-TL.                     1.500.000.000.-TL.

KREDİ İŞTİRAK FON PAYI HESAPLAMA TABLOSU:

Üyelerin hangi türden olursa olsun, talepte bulundukları krediler için iştirak fon payı tutarının hesaplanması aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

1.260.000.000.-TL kredi alan ve 24 ay taksitle, aylık %1.10 oranı ile  İhtiyaç Kredisi alan bir üyenin aldığı krediye ait iştirak fon payı hesabı:

1

1,1

52.500.000

577.500

7

7,7

52.500.000

4.042.500

2

2,2

52.500.000

1.155.000

8

8,8

52.500.000

4.620.000

3

3,3

52.500.000

1.732.500

9

9,9

52.500.000

5.197.500

4

4,4

52.500.000

2.310.000

10

11

52.500.000

5.775.000

5

5,5

52.500.000

2.887.500

11

12,1

52.500.000

6.352.500

6

6,6

52.500.000

3.465.000

12

13,2

52.500.000

6.930.000

13

14,3

52.500.000

7.507.500

19

20,9

52.500.000

10.972.500

14

15,4

52.500.000

8.085.000

20

22

52.500.000

11.550.000

15

16,5

52.500.000

8.662.500

21

23,1

52.500.000

12.127.500

16

17,6

52.500.000

9.240.000

22

24,2

52.500.000

12.705.000

17

18,7

52.500.000

9.817.500

23

25,3

52.500.000

13.282.500

18

19,8

52.500.000

10.395.000

24

26,4

52.500.000

13.860.000

 

 

 

 

 

Toplam

1.260.000.000

173.250.000

Kredinin 24 aylık iştirak fon payı toplam 173.250.000.-TL.olmaktadır.

Farklı bir metot ile iştirak fon payını daha kolay olarak hesaplayabiliriz. 24 ay vadeyi 25 olarak kabul edelim. (Bu kıstası her vade için 1 fazla kabul ederek yapabiliriz.) 25*1.10= % 27,5  %27,5/2=% 13.75 bu oranı kredi tutarı ile çarpalım 1.260.000.000 * % 13,75 = 173.250.000.-TL. bulunmuş olacaktır. Her tür kredi için değişik yüzde oranlarını bu sistemlere uygulamak suretiyle hesap basit olarak yapılabilecektir.

 

KREDİ VE KEFALET İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ÖRNEKLEMELER:

KREDİ  İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ÖRNEKLEMELER:

ÖRNEK 1-) Sandık üyeliğinde sorumluluklarını aksatmadan ve 1 yılını dolduran, (A) sınıfı aidat ödeyen ve yıllık ödediği aidat toplamının 120 milyon lira olduğunu varsaydığımız bir üyemiz, kredi talebinde bulunduğunda ne kadarını kefilsiz alacak, hangi durumlarda kefil şartı aranacaktır. Ve bu işlemler için ne kadar fon iştirak payı ödeyecek, eline ne kadar para geçecektir.  Örneğimizi üyemizin krediyi  12 ay taksitli aldığını  varsayarsak ne şekilde ödeme yapacaktır.?

 

            Demek ki bu üyemizin ödediği aylık aidatlarının toplamına göre hak edişi 120 milyon lira olduğuna göre kefilsiz alabileceği kredi tutarı da 120 milyon x % 75 = 90.000.000.-TL.dır. Üyemizin aldığı bu kredinin ihtiyaç kredisi olduğunu varsayalım. Çünkü iştirak payı oranları kredinin türüne göre değişiklik arz etmektedir. Bu üyemiz aylık %1,10’ den 12 ay vade için iştirak payı olarak 6,435,000.-TL.’yi peşin olarak sandığa ödeyecek, 83.565.000.-TL.nakit para almış olacak ve işlem yapılan ayı takip eden ay maaşından başlamak üzere aylık 7.500.000.-TL.’lık  taksitlerini, 12 ay boyunca  ödediği sandık aidatları dışında sandığa ödeyecektir.Eğer bu üyemiz 120 milyon ödemiş olmasına rağmen 90 milyon liranın üzerinde bir kredi talebinde bulunursa yönetmelik gereği 2 kefil şartını yerine getirmek zorunda olacaktır.

 

 

ÖRNEK 2-)  Sandık üyeliğinde sorumluluklarını aksatmadan ve 2 yılını dolduran, (D) sınıfı aidat ödeyen ve yıllık ödediği aidat toplamının 300 milyondan, 2 yıllık aidatlar toplamının  600 milyon lira olduğunu varsaydığımız bir üyemiz, kredi talebinde bulunduğunda ne kadarını kefilsiz alacak, hangi durumlarda kefil şartı aranacaktır. Ve bu işlemler için ne kadar fon iştirak payı ödeyecek, eline ne kadar para geçecektir. . Örneğimizi üyemizin krediyi  24 ay taksitli aldığını  varsayarsak ne şekilde ödeme yapacaktır.?

 

            Demek ki bu üyemizin ödediği aylık aidatlarının toplamına göre hak edişi 600 milyon lira olduğuna göre kefilsiz alabileceği kredi tutarı da 600 milyon x % 75 = 450.000.000.-TL.dır. Üyemiz bu miktarı sadece bir dilekçe ile alabilecektir. Biz bu üyemizin daha fazla miktarda kredi talebinde bulunduğunu, örneğin 8 milyar lira talepte bulunduğunu ve  aldığı bu kredinin ihtiyaç kredisi olduğunu varsayalım. Çünkü iştirak payı oranları kredinin türüne göre değişiklik arz etmektedir.

Şimdi bakalım bu üyemiz ne kadar talepte bulunabilecektir. Örnekte varsaydığımız bu üyemiz 850 milyon lira maaş alan bir üye olsun. Bir üyenin  en fazla maaşının 1/3 ‘ünü (ki Sandık yönetimi olarak biz fazla risk doğmaması açısından ancak bu kadar taksit ödeyebileceğini varsayıyoruz)böyle bir kredi taksiti için ayıra bileceğini varsayarsak, bu üyemiz aylık 275 milyon taksit ödeyebilecek ve 2 yılını tamamlayan bir üye olarak 24 ay için 275*24= 6.600.000.000.-TL. kredi alabilecek gibi gözükmesine rağmen o kategori için limit 5 milyar olduğundan ancak 5 milyar kredi alabilecektir. Eğer 1 yılını tamamlamış bir üye olsaydı 275*12= 3.300.000.000.-TL. alabilecek olmasına rağmen o kategori için limit 3 milyar olduğundan 3 milyar kredi alabilecek idi. Biz örneğimizi 2 yıla göre yaparsak. Bu üyemiz Kefil şartını yerine getirmiş olmak kaydıyla,  aylık %1,10’ dan 5 milyar kredi için, 24 ay vade de  iştirak payı olarak 687.500.000.-TL.’yi peşin olarak sandığa ödeyecek, 4.312.500.000.-TL.nakit para almış olacak ve işlem yapılan ayı takip eden ay maaşından başlamak üzere aylık 208.334.000.-TL.’lık  taksitlerini, 24 ay boyunca  ödediği sandık aidatları dışında sandığa ödeyecektir.

 

 

 

 

KEFALET İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ÖRNEKLEMELER:

Normal şartlarda bir üye en fazla 2 (iki) kişiye kefil olabilir. Ancak,  Kredi kullanmış bir üyenin  diğer  2 üyeye kefaleti kendi kredi riskinin  toplamını  aşamaz.  Aşması halinde sadece bir üyeye kefil olabilir.

 

ÖRNEK 1-)  Bay Ahmet hiç  kredi  kullanmamış bir  üye olsun. Bay Mehmet’e ve Bay Ali’ye kefil olabilir.

 

ÖRNEK 2-) Eğer Bay Ahmet 2,5 milyar kredi kullanmış bir üye olup  ve 2 milyar borcu kalmış bir üye ise, Bay Mehmet 1 milyar, bay Ali 1 milyar kredi için Bay Ahmet’i kefil gösterebilecektir.  

Çünkü Bay Ahmet’in riski 2 Milyardır ve kefaleti 2 milyarı aşmamaktadır.                                                                                      

 

ÖRNEK 3-)Bay Ahmet 2.5 milyar kredi kullanmış ve 2 milyar borcu kalan bir üye ise, Bay Mehmet 1 milyar, Bay Ali’de 2 milyar kredi istemiş ise, Bay Ahmet, riski 2 milyar olduğundan ve her iki kredi talep edenlerin kredi tutarları toplamı 3 milyar olduğundan ve Bay Ahmet’in riskini aşmış olduğundan sadece bir üyeye kefil olabilecektir.

 

YARDIMLAR FONUNUN OLUŞUMU VE YARDIM ESASLARI:

Madde 17: Sandıkta adı ne olursa olsun toplanan her türlü paraların, işletilmesinden veya kullandırılmasından sağlanan gelirlerin tümünden, sandığın yönetmelik gereğince zorunlu harcamalarının ve giderlerinin düşülmesinden ve diğer fonlar için ayrılması gereken tutarlardan  sonra kalan tutar yardımlar fonunun kaynağını oluşturur. Bu fonda toplanan paralar, yönetimin belirleyeceği esaslar dahilinde üyeler menfaatine ve sandık amaçları doğrultusunda kullanılır. Bu fondan kullanılacak yardımların günün koşullarına göre hangi yardım için ne tutarda kullanılacağı, kime ne kadar ne şekilde yardım yapılacağı ile gerektiğinde yeni ek yardım unsurlarını da (Yakacak yardımı vs gibi) belirlemede Yönetim Kurulu yetkilidir. Üyeliği devam etmekle birlikte sorumluluklarını zamanında yerine getirmeyen üyeler bu haktan faydalanamazlar. Yardım hakkını her üye bizzat kullanmak zorundadır. Bu hak başkasına devredilemez.

Bu yardımlar şunlardır:

            A-Ölüm Yardımı

            B-Emeklilik Yardımı

            C-Evlenme Yardımı

            D-Çocuk Yardımı

Ölüm Yardımı Ödeme Esasları :


Madde 18:
Sandık üyesi iken vefat edenler için, olayın vukua geldiği ay itibariyle her bir üyenin ödemiş olduğu sandık aidatının %10’unun toplamından ve Yönetim kurulunun belirleyeceği net gelirlerden aktarılacak tutarlardan oluşan ölüm yardımı fonundan hak sahiplerine aşağıda belirtilen açıklamalar dahilinde   ölüm yardımı yapılır.  Ölüm yardımı için üyelerin aidatlarından yapılacak % 10’luk kesinti her ölüm olayı için ayrı ayrı olmak üzere kesilir. Örneğin  bir yıl içinde 4 olay meydana gelmişse, her olay için o olayın meydana geldiği tarihteki üye aidatlarından % 10’luk kesinti ayrı ayrı yapılır. Ölüm Yardım Fonundan yapılacak ölüm yardımlarının nitelikleri, şartları kimlerin hangi miktar ve oranda yararlanacakları gibi hususlar ile üyelerden birden fazlasının ölümü halinde yardımın  nasıl ve ne şekilde paylaştırılacağı gibi hususlar iş bu iç yönetmelikle ve yapılacak aktueryal hesapların sonucuna göre Genel kurulun yetki verdiği yönetim kurulu tarafından belirlenir. Yönetim Kurulu yardımlar arasında aktarma yapmaya, miktarları ve şartları tespit etmeye yetkilidir. Yönetim Kurulu kararı alınmak suretiyle ölüm olayının vuku bulduğu ay aidatlar toplamından (ki bu tahakkuk esası ile tahsil edilmesi gereken o aya ait toplam tutarı ifade eder) %10’luk kısım ölüm yardım fonu için ayrılır. Eğer hesap dönemi kapanmış ve net gelirlerin tespiti yapılmış ise, yönetim kurulu ölüm olayının kişi tespit durumuna göre gerekiyorsa gelirlerden bu fona aktarmalar yaparak, ölen kişilerin sayısına göre paylaştırılmasını sağlayarak hak sahiplerine usulüne göre öder. Eğer Hesap dönemi kapanmamış ve önceki dönemden devir eden aktarma yapılabilecek bir gelir yok ise, Yönetim Kurulu tahmini hesaplara göre tahakkuk edecek gelire mahsuben, ölen kişilerin sayısını dikkate alarak bu fona kaynak aktarır ve  hesap dönemi sonunda elde edilecek gelirden gerekli mahsup işlemini yapar.

 Ayrılma veya  çıkarılma nedeni ile üyelikten ayrılmış olanlara bu yardım yapılmaz. Ölüm Yardımının hak sahiplerine ödenmesi için Resmi Makamlardan alınacak Ölüm raporlarının veya defin izin belgesinin Sandığa verilmesi şarttır. Veraset İlamı ve bunun gibi mirasla ilgili diğer belgelerinde ibrazının gerektiği hallerde yardımlar bu belgelerin ibrazını takiben mirasçıların hepsi adına veya vekaletlerini toplamış veya mutemet tayin edildiğine ilişkin belgelerin ibrazı karşılığında ödenir.
Ölen üyenin Sandığa olan borcu, hak sahiplerine iade edilecek olan üyelik aidatları toplamından mahsup edilir. Mahsup sonucunda bile halen   bakiye kalan borcu söz konusu olursa,  yapılacak ölüm yardımlarından borcu düşülmek suretiyle kalan miktar hak sahiplerine ödenir.

 

Emeklilik Yardımı Ödeme Esasları:


Madde 19: Ölüm ve Emeklilik Yardım Fonundan, Emekli olanlara yapılacak yardımların nitelikleri, şartları kimlerin hangi miktar ve oranda yararlanacakları gibi hususlar iç yönetmelikle ve yapılacak aktueryal hesapların sonucuna göre Yönetim kurulunca belirlenir. Emeklilik yardımından faydalanmak için sandıkta en az 1 (BİR) yıllık kıdeminin bulunması şarttır. Asgari 1 yılını doldurmadan sandıktan ayrılanlara veya Yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılanlara bu yardım yapılmaz. Sandık üyeliğinde Bir yıl ve daha fazla kıdemi  bulunanlara yapılacak olan yardımın nitelik ve şartları ile ödenen aidatların kademelendirme sistemi ve her kademeye ne oranda emeklilik yardımı yapılacağı Genel Kuruldan yetki almış Yönetim Kurulunca hazırlanan iş bu  iç yönetmelik esasları dahilinde aşağıdaki şekilde belirlenmiştir. Bu hakkından  nakit olarak  faydalanmak isteyen üye Sandık yönetimine yazılı olarak başvurmak zorundadır. Yazılı başvuruda bulunmayan üyelerin hak edişleri yıl sonunda yapılan aktueryal hesaplar sonucuna göre ödedikleri aylık aidatlar toplamına ilave edilir. Üyeliği devam etmekle birlikte sorumluluklarını zamanında yerine getirmeyen üyeler bu haktan faydalanamazlar.

Madde 20:  Bu yönetmeliğin 19 cu maddesine istinaden hak kazanan kişilere, aşağıda belirtilen kademeli sisteme göre, aylık üye aidatlarını tespit eden Sandık Yönetmeliğinin 15 ci maddesine uygun olarak aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

                                   Toplam .             120.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:    6.000.000.-TL.

a)     Toplam    120.000.001.-TL. –     240.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:    7.500.000.-TL.

b)     Toplam    240.000.001.-TL. –     300.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:  10.500.000.-TL.

c)     Toplam    300.000.001.-TL. –     360.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:  12.500.000.-TL.

d)     Toplam    360.000.001.-TL. –     720.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:  17.500.000.-TL.

e)     Toplam    720.000.001.-TL. –  1.080.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:  20.000.000.-TL.

f)      Toplam 1.080.000.001.-TL. –  1.440.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:  22.500.000.-TL.

g)     Toplam 1.440.000.001.-TL. –  1.800.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:  25.000.000.-TL.

h)     Toplam 1.800.000.001.-TL. –  2.160.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:  27.500.000.-TL.

i)       Toplam 2.160.000.001.-TL. –  2.520.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:  30.000.000.-TL.

j)      Toplam 2.520.000.001.-TL. –  2.880.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:  32.500.000.-TL.

k)     Toplam 2.880.000.001.-TL. –  3.240.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:  35.000.000.-TL.

l)       Toplam 3.240.000.001.-TL. –  3,600.000.000.-TL.Sandık aidatı ödeyenler için:  40.000.000.-TL.

 

 

Emeklilik yardımı yapılır. Yukarıda belirlenen miktarlar 2004 ve 2005 senesi için geçerli olan miktarlardır. Sandığın yardımlar fonunda oluşacak net gelirler, emekli yardımlarının yukarda açıklanan rakamları karşılamayacak halde olması halinde, aktueryal hesaplar sonucuna göre Yönetim kurulu tarafından tespit edilecek miktarlar ve kademeler dağıtıma esas alınır. Yukarıda belirlenen toplam yatırılan aidat ve bu tutara isabet eden emeklilik yardım miktarları gelecek her iki yıl için Sandık Yönetim Kurulu tarafından, biten iki yıla ait açıklanan Devlet İstatistik Enstitüsü yıllık enflasyon oranları doğrultusunda ve Sandık aktueryal hesapları sonucuna göre yönetim kurulunca belirlenir.

 

ÖRNEK ) Sandık üyeliğinde sorumluluklarını aksatmamış ve 1 yılını dolduran, yıllık ödediği aidat toplamının 85 milyon lira olduğunu varsaydığımız bir üyemiz, emeklilik yardımından faydalanmak için müracaat ettiğinde ne kadar bir yardım alacaktır.?

            Örnekteki bu üyemiz müracaatı sonunda 6.000.000.-TL.emeklilik yardımı alabilecektir.

 

Evlilik ve Çocuk  Yardımı Ödeme Esasları:
Madde 21:  Evlenme Yardımı: Üyelerimiz, Evlenme Yardımından,  kendilerinin veya çocuklarının Evlenmeleri halinde, Sandık başkanlığına yazacakları dilekçe ekine Kendilerinin veya çocuklarının evlenme cüzdanlarının fotokopisini eklemek suretiyle Yönetim Kurulu kararı ile ve yine yönetimin belirleyeceği miktarlarda Evlenme yardımından faydalanabilirler. Evlenme yardımından faydalanmak için üyenin Sandık aidatlarından dolayı Sandığa borcunun bulunmaması gerekir. Sandıktan ayrılanlara veya Yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılanlara bu yardım yapılmaz.  Yapılacak yardımın miktarı hesap dönemini takiben yapılacak hesaplar sonucuna göre Yönetim kurulunca belirlenecektir.

Çocuk Yardımı: Üyelerimiz, Çocuk  Yardımından,  sadece kendi çocuklarının doğumu halinde, Sandık başkanlığına yazacakları dilekçe ekine Çocuklarının doğduğunu tevsik eden “doğum belgesinin”  fotokopisini eklemek suretiyle Yönetim Kurulu kararı ile ve yine yönetimin belirleyeceği miktarlarda Çocuk yardımından faydalanabilirler. Çocuk yardımından faydalanmak için üyenin Sandık aidatlarından dolayı Sandığa borcunun bulunmaması gerekir. Sandıktan ayrılanlara veya Yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılanlara bu yardım yapılmaz.

 

YÜRÜRLÜK
Madde 22:  Bu yönetmelik, Kombassan Ortakları, Gönüllüleri Ve Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yardımlaşma Sandığı’nın 22/03/2004 tarihli Genel Kurulu'nda kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.